VAŽAN DAN ZA SRBIJU! Ruski stručnjaci stigli u Srbiju, prva faza izrade ruske vakcine za dva do tri meseca

Delegacija ruskih stručnjaka, koja bi u Institutu “Torlak” trebalo da proceni tehnološke i kadrovske kapacitete te istitucije za proizvodnju vakcine “Sputnjik V”, stigla je danas u Srbiju, rečeno je u kabinetu ministra za inovacije Nenada Popovića.

Oni su nešto posle 12 sati sleteli na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”, a kako je najavljeno, sastanak delegacija Srbije i Ruske Federacije povodom uspostavljanja zajedničke proizvodnje cepiva biće održan danas u 15 sati u Palati Srbija.

Nakon sastanka, predviđene su izjave za medije.

Kako je ranije rekao ministar za inovacije Nenad Popović, ruski stručnjaci će utvrditi ima li uslova za početak proizvodnje vakcine “Sputnjik V”, čija prva faza podrazumeva dobijanje supstance iz Rusije, a punjenje u ampule, pakovanje i distribuciju u Srbiji, dok druga faza podrazumeva pun ciklus proizvodnje u našoj zemlji.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek rekao je da je želja državnog vrha Srbije i Rusije da se proizvodnja te vakcine ostvari na Torlaku i da su o tome nedavno razgovarali predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin.

On je rekao da bi prva faza mogla da krene u naredna dva – tri meseca. Takođe, naveo je da je planirano da kapaciteti proizvodnje vakcine budu toliki da zadovolje ne samo potrebe Srbije, već i regiona.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.