PREDSEDNIK VUČIĆ: Sretenje je dan kada se rađala moderna srpska država

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je Sretenje jedan od najvažnijih datuma u verskoj i političkoj istoriji zemlje jer je to datum kada se rađala moderna srpska država.

Vučić je na ceremoniji dodele odlikovanja povodom Dana državnosti kazao da je na Sretenje 1804. vožd Karađorđe Petrović podigao ustanak za oslobođenje od Turaka a da su knjaz Miloš Obrenović i Dimitrije Davidović 1835. doneli kako je rekao, liberalan i moderan Ustav koji je bio ispred svog vremena.

– Ovo je veliki dan za Srbiju, dan kada se rađala moderna srpska država. Danas smo ponosni na svoje pretke ali i spremni da radimo za budućnost naše dece. Sretenje je bukvar i čitanka, vreme preispitivanja i jedinstva srpskog naroda ma gde da živi – kazao je Vučić.

Dodao je da je Sretenje praznik “svih koji vole i žive za svoju Srbiju”.

– Sretenje nadahnjuje naš narod na raspetom Kosovu i Metohiji, daje energiju i našem narodu u Crnoj Gori, neretko zaboravljenom od matice. Čestitam praznik i našem narodu u Republici Srpskoj jer su naši praznici i vaši i obrnuto. Istom rodu pripadamo i niko nema pravo da nam to oduzme – kazao je predsednik Srbije.

Vučić je povodom Dana državnosti odlikovao zamenika ruskog premijera Jurija Borisova Ordenom Republike Srbije na lenti, za izuzetne zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa dve zemlje.

Sretenjskim ordenom odlikovani su režiser Emir Kusturica za zasluge u oblasti filma, ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov za izradu spomenika Stefanu Nemanji, Pravoslavni bogoslovski fakultet u Beogradu za razvoj duhovno-prosvetiteljske delatnosti i Šumarski fakultet u Beogradu.

Izvor: (Kurir.rs/Tanjug)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.