HITNA AKCIJA: Rendžeri kreću sa motornim sankama u nepristupačne delove Peštera po Vasiliju, ženku beloglavog supa

Ženka beloglavog supa Vasilija, koja već mesec dana luta sama po hladnoj Pešterskoj visoravni, precizno je locirana i rendžeri Specijalnog rezervata prirode “Peštersko polje” sutra će na to mesto da odnesu hranu i sagledaju u kakvom je stanju ptica.

– Od Fondacije za zaštitu ptica grabljivica dobili smo tačne koordinate i sutra motornim sankama idemo na tu lokaciju. Telemetrija je pokazala da Vasilija ima normalnu temperaturu, znači da je živa, ali bez hrane beloglavi supovi mogu maksimalno oko dvadesetak dana. Pešter je prekriven snegom i nemoguće je da sama pronađe hranu u takvim uslovima – rekao je rendžer Milorad Babić.

Vasilija je ptica koja se izlegla 2019. godine. U oktobru je sletela na kuću u Prijepolju posle čega su je rendžeri preneli u volijere na Uvcu. Odatle je zajedno sa mužjakom Nebojšom puštena na Dan lešinara u septembru prošle godine, ali već u decembru je izašla iz kolonije.

– Tada smo joj stavili odašiljač i pratili smo njeno kretanje. Vrlo brzo nakon puštanja počela je čudno da se ponaša. Preletala je do Peštera, a to nije njeno prirodno stanište, naročito u ovim zimskim uslovima. Ona ne može mnogo da leti jer su joj pera iskrzala, maksimalno oko kilometar i po – kaže Novak Pejović iz Specijalnog rezervata prirode Uvac.

Ukoliko rendžeri budu uspeli da hranom namame Vasiliju, ponovo će biti preneta u prihvatni centar.

Izvor: (Espreso/RINA)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.