DVE STVARI RAZLIKUJU NOVOIZABRANOG PATRIJARHA OD OSTALIH: Jedna od njih je samo rođenje Porfirija

Doskorašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski naslednik je svetosavskog trona voljom Svetog arhijerejskog sabora koji je u četvrtak zasedao u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.

Novoizabrani patrijarh, čije je svetovno prezime Perić, jedan je od najmlađih koje je SPC imala u novijoj istoriji, a smatra se čovekom mira i dijaloga.

Porfirija dve stvari razlikuju od njegovih prethodnika: on je prvi patrijarh koji je rođen posle Drugog svetskog rata i prvi patrijarh koji nije iz prizrenske, već iz beogradske bogoslovije.

Porfirije (svetovno Prvoslav Perić) rođen je u Bečeju, 22. jula 1961. godine. Do izbora za patrijarha bio mitropolit je zagrebačko-ljubljanski.

Osnovnu školu je završio u Čurugu, a gimnaziju u Novom Sadu. Bogoslovski fakultet u Beogradu završio je 1986. godine, a godinu dana pre toga zamonašen je u manastiru Visoki Dečani.

Po završetku fakulteta otišao je na postdiplomske studije u Atinu gde je ostao do 1990. godine.

Po blagoslovu episkopa bačkog Irineja, 6. oktobra 1990, otišao je u manastir Kovilj. Tamo je 21. novembra 1990. godine postavljen za igumana.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve ga je 14. maja 1999. izabrao za vikarnog episkopa jegarskog pri Eparhiji bačkoj.

Odbranio je doktorsku disertaciju “Mogućnost poznanja Boga kod apostola Pavla po tumačenju Svetog Jovana Zlatousta” na Bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Atini (2004).

Bio je i predsednik Saveta Republičke radiodifuzne agencije (od 2008. do 2014. godine), telu koje treba da reguliše ponašanje emitera.

Godinu dana, od 2010. do 2011. godine, bio je episkop vojni, a zatim koordinator za saradnju Srpske pravoslavne crkve i Vojske Srbije, od tada se opremaju hramovi u kasarnama i održavaju liturgije.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve ga je na zasedanju 24. maja 2014. izabrao za mitropolita zagrebačko-ljubljanskog. Odlikovan je ordenom Svetog Ignatija u Švedskoj februara 2016. godine.

Izvor: Srbija Danas/Objektiv

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.