Lajčak uskoro dolazi u posetu Beogradu i Prištini: ” EU posreduje u dijalogu, normalizacija odnosa se podrazumeva”

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak najavio je danas da uskoro planira posetu Beogradu i Prištini i izrazio očekivanje da će dijalog biti nastavljen čim bude formirana kosovska vlada.

On je naveo da je EU spremna da odradi svoj deo, ali da je brzina postizanja sporazuma u rukama dve strane.

– Ne diktiramo brzinu, ako su voljni da se sastanu u Briselu svake nedelje, spremni smo svake nedelje da ih dočekamo. Ako su spremni da se sastanu jednom u tri meseca, onda ih ne možemo primorati -naglasio je Lajčak u emisiji portala European Western Balkans “Screening”, dodajući da je uvek bio protiv veštačkih rokova, jer oni ne funkcionišu.

Podsetio je da je normalizacija odnosa preduslov za put obe strane ka EU.

– To je ono što države članice očekuju, ne postoji zaobilazni put – naglasio je Lajčak.

U planu sastanak sa predsednikom Vučićem
Najavio je da planira da uskoro poseti Beograd i Prištinu.

– Ovde smo da ponudimo rešenja i planiram da posetim Prištinu i Beograd uskoro. Sastaću se sa predsednikom Vučićem, sa budućim premijerom Kurtijem i sa drugim partnerima da prodiskutujemo o nastavku našeg procesa. Moji partneri su ozbiljni političari i oni znaju šta njihovi ljudi očekuju od njih – da ih približe evropskoj budućnosti i oni takođe znaju šta EU očekuje od njih – istakao je Lajčak.

Na pitanje šta sveobuhvatni sporazum i puna normalizacija odnosa između Beograda i Prištine podrazumevaju, Lajčak je rekao da je to na dve strane da odluče i da EU posreduje u procesu, a da ga ne diktira.

On je rekao da je EU u kontaktu sa američkom administracijom i da ih oni u potpunosti podržavaju.

– Oni u potpunosti razumeju ovaj proces, oni su iza EU vođstva u ovom procesu i spremni su da odrade svoj deo – naveo je Lajčak i dodao da je Bajdenova administracija vratila ljude koji poznaju region i koji veruju u blisku saradnju SAD i EU.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.