NJIMA NIŠTA NE PROMIČE: Pogledajte kako izgleda trening Helikopterske jedinice MUP-a u NEMOGUĆIM USLOVIMA (VIDEO)

Traganje i spasavanje u noćnim, pa i u lošim vremenskim uslovima, jedan je od najvažnijih zadataka Helikopterske jedinice MUP-a Srbije

Da bi takve akcije mogle da se obave bezbedno, brzo i efikasno, potrebno je najmanje 50 sati dodatnog trenažnog leta. Ekipa RTS-a imala je ekskluzivnu priliku da prisustvuje jednom takvom letu.

Pronalaženje povređenih u noćnim uslovima, do kojih se spuštaju posebno obučeni spasioci, a zatim i njihovo uvlačenje u helikopter, zahtevaju koncentraciju svih članova ovog policijskog tima. Trenažni let obavlja se na neosvetljenom terenu, u realnom vremenu i s posebnom opremom.

– U ovakvim zimskim uslovima kada ima sumaglice, kada je hladno i kada nemamo orijentire na zemlji, najteže je pronaći osobu koja treba da se spasava. Kada se uoči osoba koja se spasava, helikopter pravi, kako mi to zovemo, mali školski krug – dolazimo na 60 metara iznad mesta za spasavanje i u tom trenutku se spušta spasilac s dizalicom na mesto spasavanja – objašnjava Vladan Rilak, pomoćnik komandanta za letačke poslove Helikopterske jedinice MUP-a.

Da bi spasilac krenuo ka povređenom, pilot ima zadatak da, kako oni to kažu, zalebdi odnosno da održava poziciju helikoptera stabilnom u odnosu na mesto iznad kog se obavlja spasavanje.

– Ono što je važno da mehaničar letač ima ulogu, a on je taj koji navodi, on je oči pilota jer pilot s naočarima za noćno letenje ne može da uoči unesrećenog ispod ili onog ko se podiže. Mehaničar koji stoji na skiji navodi pilota govoreći mu par metara napred, nazad – navodi Vlada Rilak.

Na starijim helikopterima stabilna pozicija se održavala ručno. Međutim, i sa upotrebom autopilota, korišćenje bočne dizalice nije jednostavan zadatak.

– Po složenosti i komplikovanosti odmah je ispod operacija nošenja podvesnog tereta s helikopterom, s tim da izvođenje letova s upotrebom bočne dizalice u noćnim uslovima s upotrebom navigacione opreme mogu reći najrizični deo i operacija koja se može sprovesti s helikopterom koji je namenjen za tu upotrebu – naglašava Nenad Nedić, komandant Helikopterske jedinice MUP-a Srbije.

Helikopterska jedinica MUP-a Srbije nije jedina koja poseduje ovakvu opremu.

– Koliko znamo, i vojni helikopteri imaju isti tip bočne dizalice i Hrvatska i Slovenija. Ono što je bitno mislim da smo jedni od retkih koji izvode te operacije u noćnim uslovima uz podršku navigacione opreme – dodaje Nenad Nedić.

Upotreba bočne dizalice svoju svrhu pokazala je, u punom kapacitetu, tokom poplava 2014. godine. Uz “bel 212”, s kojim su tada spasavani ljudi s krovova u Obrenovcu, danas su bočnom dizalicom opremljena još dva helikoptera H-145, a istu opremu imaće i nove “superpume” koje u ovu jedinicu stižu naredne godine.

Izvor: Srbija Danas/RTS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.