UVODI SE DVOJNO DRŽAVLJANSTVO! Krivokapić najavio: Goruće pitanje između Srbije i Crne Gore biće rešeno!

Nakon 12 godina Crna Gora bi konačno mogla da dozvoli svojim građanima dvojno državljanstvo – crnogorsko i srpsko.

To je najavio premijer Zdravko Krivokapić što bi svakako bilo rešenje jednog od gorućih problema u odnosima dve države.

Inače, prema Zakonu o crnogorskom državljanstvu Crna Gora još od 2008. godine ne dozvoljava dvojno državljanstvo – crnogorsko i srpsko. Takav zakon se tumačio na više načina: kao zaštita crnogorskog identiteta, antisrpska politika, ili ostanak pojednih političkih partija na vlasti tako što crnogorski Srbi ne mogu da glasaju na izborima… Pogotovo što pripadnicima drugih nacija u Crnoj Gori nije zabranjeno dvojno državljanstvo.

Mogućnost da građani uz crnogorsko izvade i srpsko državljanstvo predstavnici bivše vlasti videli su kao opasnost za projekat “nezavisne Crne Gore”. Tvrdili su da bi to moglo da oteža i posao državnoj administraciji i da dovede do toga da u Crnoj Gori ima više građana sa, na primer, srpskim nego crnogorskim državljanstvom.

Šta više, pripadnici bivšeg režima smatrali su da Crna Gora kao mala država lako može da bude žrtva političkog inženjeringa i da veliki broj novih birača može kompletno da promene političku scenu.

Ipak, do promene vlasti je došlo i bez promene spornog zakona. Po svemu sudeći, upravo će promena vlasti i dovesti do promene Zakona o crnogorskom državljanstvu, a ne obrnuto.

Izvor: Srbija Danas/B92

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.