Šta sve može ruski superteški dron „Ohotnik”

Ruski teški jurišni dron S-70 „Ohotnik“ može da pogađa ciljeve po komandi sa lovca Su-57, saopštio je pilot Evgenije Frolov, koji ga je testirao sa zemlje.

Bespilotna letelica se pravi u skladu sa konceptom „vernog sledbenika”. Ona deluje zajedno sa Su-57 i koristi čitav arsenal oružja lovca pete generacije. Konačnu odluku o upotrebi oružja „Ohotnika“ donosi pilot aviona.
Prema rečima Frolova, pilotu ne mora ništa da se kaže kako bi dao instrukcije bespilotnoj letelici. Su-57 sam određuje koju će mu metu dodeliti i „Ohotnik“ napada.

„On napada sa informacijama koje je dobio od lovca“, rekao je Frolov za televiziju „Rusija 1“.
Operater „Ohotnika“ na zemlji takođe poseduje komandne dugmiće, identične sa onima u lovcu, tastaturu i nekoliko multifunkcionalnih ekrana koji prikazuju razne informacije iz sistema i kamera drona.

„U budućnosti će ovaj aparat biti automatizovan, neće biti takvih centara upravljanja, a najverovatnije, neće biti ni ručnog upravljanja“, saopštio je Frolov.

Jurišnu bespilotnu letelicu „Ohotnik“ napravio je eksperimentalno-konstruktorski biro „Suhoj“. Prema dostupnim podacima, dužina letelice je 14 metara, raspon krila 19 metara, a poletna masa je 20 tona. „Ohotnik“ dostiže maksimalnu brzinu od nekoliko hiljada kilometara na sat. Napravljen je po šemi letećeg krila uz primenu specijalnih materijala koji ga čine skoro neprimetnim za radare.

„Ohotnik“ je prvi put poleteo 3. avgusta 2019. godine. Ranije je izvor u ruskoj vojnoj industriji saopštio Sputnjiku da je „Ohotnik“ već izveo seriju letova sa funkcionalnim simulatorima navođenih raketa „vazduh-vazduh“ kako bi se ocenila oprema aparata i glava za usmeravanje projektila. Tokom testiranja leta dron je bombardovao kopnene mete na poligonu Ašuluk.

Novisibirska fabrika Čkalova trenutno radi na još tri prototipa bespilotne letelice „Ohotnik“.

Izvor: sputniknews.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.