TREĆA LINIJA METROA POVEZAĆE BEOGRAD I BANJICU? Otkriveno kako će izgledati i gde će se nalaziti stanice

Ponovljeno je da će u maju biti raspisan konkurs za idejno arhitektonsko rešenje prvih 17 stanica beogradskog metroa

Na sednici radne grupe za izgradnju beogradskog metroa razmatrana su rešenja i konceptualni dizajn treće linije metroa, koja bi trebalo da poveže Novi Beograd i Banjicu.

Linija će, prema najavama zamenika gradonačelnika Gorana Vesića imati 21 stanicu, a predviđeno vreme vožnje od prve do poslednje stanice treće linije biće 34 minuta.

– Treća linija beogradskog metroa treba da poveže Novi Beograd i Banjicu. Linija će imati 21 stanicu: Surčinska ulica, Blok 61, Gandijeva, IMT, Blok 42, Arena, Ušće, Pristanište, Trg republike, Narodna skupština, Manjež, Višegradska, Prokop, Autokomanda, Vitanovačka, TC Stadion, naselja Braća Jerković i Stepa Stepanović, Trošarina, Banjica i trolejbuska okretnica na Paunovom bregu – naveo je Vesić.

Vesić je podsetio da se znaju trase prve dve linije metroa, a da se uporedo radi na rešenjima i konceptualnom dizajnu treće linije.

– Treća linija će imati ukrštanje sa prvom linijom na Trgu republike, a sa drugom linijom kod parka Manjež – rekao je Vesić.

On je dodao da je razmatrana mogućnost povezivanja druge i treće linije metroa u Zemunu.

– Ta deonica bi uključila samo nekoliko kilometara i taj predlog je dat na razmatranje projektantu u ovom poslu, kompaniji Egis. Prema tom predlogu, treća linija bi u stvari počinjala tamo gde se završava druga linija. Takvu situaciju imamo u Mirijevu, gde se završavaju prva i druga linija. Takvo bi rešenje dodatno olakšalo funkcionisanje stanovništva – naveo je Vesić.

Vesić je ponovio da će u maju biti raspisan konkurs za idejno arhitektonsko rešenje prvih 17 stanica beogradskog metroa.

– Pozvaćemo naše arhitekte s ciljem da svaka stanica bude drugačije dizajnirana, da oslikava taj deo grada ili neki detalj iz istorije Srbije i Beograda – rekao je Vesić.

Sastanku su prisustvovali glavni gradski urbanista Marko Stojčić, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević i direktor JKP Beogradski metro i voz Stanko Kantar.

Izvor: Srbija Danas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.