EPARHIJA RAŠKO-PRIZRENSKA PODRŽALA INICIJATIVU VUČIĆA! Preduzimanje koraka za pomoć Srbima na Kosovu

Eparhija raško-prizrenska podržava inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, iznetu na sastanku s političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, da država Srbija preduzme dodatne konkretne korake, kako bi pomogla opstanak Srba na Kosovu, saopšteno je danas iz te eparhije.

U saopštenju koje je potpisao episkop raško-prizrenski Teodosije, ističe se da je posebno važno da će finansijsku pomoć dobiti svi građani koji žive na Kosovu i Metohiji, nezaposleni po 200 evra po osobi, a zaposleni i svako dete po 100 evra.

Ocenuje se da će ta finansijska pomoć države znatno doprineti ekonomskom oporavku srpskog naroda koji je dodatno ugrožen zbog nedavnih poplava i pandemije korona virusa.

Kako se dodaje, eparhija pozdravlja najavu gradnje KBC u Gračanici i modernizaciju postojećeg KBC u severnoj Kosovskoj Mitrovici, kao i ulaganja u obrazovne ustanove i infrastrukturu u srpskim sredinama.

“Kosovska Mitrovica i Gračanica su dva centra od ključnog značaja za zdravstvo i obrazovanje našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Ovim najavama i konkretnim merama koje će biti preduzete, država Srbija jasno šalje poruku da čvrsto ostaje uz svoj narod na Kosovu i Metohiji, i severno i južno od reke Ibra, što će značajno doprineti ohrabrenju i pomoći onima koji su u teškoj ekonomskoj situaciji”, naglašava se u saopštenju.

Podseća se da eparhija već godinama, uz pomoć Kancelarije za Vlade Srbije Kosovo i Metohiju opstaje sa sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom u veoma teškim bezbednosnim i ekonomskim uslovima, prenosi Kosovo onlajn.

“Ovo je prilika da se još jednom, i na ovaj način, zahvalimo našoj državi i našem narodu koji živi u centralnoj Srbiji i dijaspori, na svoj pomoći koju nam nesebično pružaju”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je Srbima sa Kosova sasvim jasno da su država Srbija i SPC od ključnog značaja za opstanak naroda i očuvanje Kosova.

“Doprinoseći, svako na svoj način i u okviru svojih mogućnosti i odgovornosti, imamo istorijsku obavezu da zaštitimo i očuvamo ono što posedujemo i posebno time, da ohrabrimo naš narod na život, koji je i pored svih nevolja i nedaća ostao na ovim prostorima”, kaže se u saopštenju.

Takođe se izražava nada da će se i oni koji su pod raznim pritiscima morali da se odsele u dogledno vreme vratiti svojim domovima i ognjištima, gde god je to moguće.

“Kao Crkva ostajemo i dalje duboko posvećeni jačanju jedinstva u našem narodu, oko naših vekovnih svetinja i duhovnih vrednosti, koje su nas vekovima i očuvale na ovim svetim prostorima”, ističe se u saopštenju eparhije raško-prizrenske.

Izvor: (Espreso/Agencije)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.