SVEČANOST U PREDSEDNIČKOJ PALATI: Erdogan dočekao Dodika gardom, konjicom i limuzinom (VIDEO)

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik doputovao je u Ankaru gde mu je na tamošnjem aerodromu priređen svečani doček uz najveće državničke počasti.

Članovi turske delegacije, u kojoj su bili guverner i gradonačelnik Ankare, komandant počasne jedinice i generalni direktor za protokol u Ministarstvu inostranih poslova ambasador Ahmet Bašar Šen, u zgradi aerodroma upriličili su sastanak dobrodošlice za srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH.

Predsednik Turske dočekao je članove Predsedništva BiH u predsedničkoj palati u Ankari, gde će u njihovu čast biti upriličena ceremonija svečanog dočeka, uz vojne počasti.

Dodik i članovi Predsedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić razgovaraće danas u Ankari sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom o svim aspektima bilateralnih odnosa i budućim koracima za unapređenje saradnje, posebno u zajedničkim infrastrukturnim projektima.

Potom će biti održan “tet-a-tet” sastanak članova Predsedništva BiH i turskog predsednika, a zatim i sastanak delegacija BiH i Turske.

Tokom zvanične posete planirano je potpisivanje sporazuma Saveta ministara BiH i Vlade Turske o saradnji u infrastrukturnim i gradjevinskim projektima i o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola.

Ove sporazume će potpisati ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović, koji je član delegacije BiH koja boravi u zvaničnoj poseti Turskoj.

Mitrović je ranije najavio potpisivanje tog sporazuma, navodeći da se nastoje ukloniti sve administrativne prepreke kako bi otpočela i gradnja autoputa od Bijeljine do Sarajeva, kao i brze ceste od Sarajeva do Višegrada i graničnog prelaza sa Srbijom.

Planirano je potpisivanje i Memoranduma o razumevanju izmedju Agencije za unapredjenje stranih investicija BiH i Kancelarije za investiranje Predsedništva Turske o saradnji na promociji investicija.

Dodik, Komšić i Džaferović sastaće se tokom zvanične posete sa predsednikom Velike narodne skupštine Turske Mustafom Šentopom.

Članovi Predsedništva BiH posetiće i Anitkabir u Ankari, mauzolej prvog predsednika i osnivača moderne Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka.

Izvor: Srbija Danas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *