BIĆE ODRŽANI POSEBNI SASTANCI: Dodik otkrio o čemu će u Banjaluci razgovarati sa državnim vrhom Srbije (VIDEO)

Republika Srpska i Srbija imaju dobre odnose

Državni vrh Srbije boraviće sutra u Banjaluci, a srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže da će sa njima razgovarati o realizaciji značajnih projekata.

– U posetu dolaze predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Ana Brnabić i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić. U kontinuitetu održavamo sastanke Saveta za sprovođenje Sporazuma o specijalnim vezama i razmatramo dosadašnje rezultate i projekte koje smo realizovali – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je istakao da Republika Srpska i Srbija imaju dobre odnose, kao i da će biti održani posebni sastanci na kojima će biti reči o realizaciji budućih projekata.

– Razgovaraćemo i o tome kada će početi radovi na izgradnji hidroelektrane Buk bijela i još dve hidrocentrale na reci Drini. Biće reči o izgradnji aerodroma u Trebinju gde su preduzete pripremne radnje, a Srbija obezbedila novac iz budžeta, nakon čega su Bošnjaci podneli prijavu Ustavnom sudu BiH da bi proces usporili – naveo je Dodik.

Naglasio je da će biti reči i o epidemiološkoj situaciji, snabdevanju gasom, izgradnji dela auto-puta do Rače.

– Srbija od Kuzmina već gradi deonicu. Obećanje postoji da će pomoći izgradnju auto-puta od Rače do Bijeljine. Sve su to velike teme, a sa delegacijom Srbije razgovaraće naši značajni ljudi – rekao je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

On je podsetio da je jedan od značajnijih dogovora Srpske i Srbije zajedničko obeležavanje događaja iz istorije srpskog naroda.

– Zajednički smo uveli praznik kojim se u septembru obeležava naša zastava, a finalizujemo dogovor da školski program iz grupe nacionalnih predmeta bude identičan. To govori o tome koliko smo se odmakli od onih koji su tražili da istorija BiH bude napisana za sve narode, iako je potpuno različita – naveo je Dodik.

Podsetio je da će Vučić primiti i Ključ Grada Banjaluka, koji mu je, kako je rekao, dodeljen na predlog SNSD-a.

Izvor: Srbija Danas/RTRS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *