VELIKI DAN ZA CELU SRBIJU: Nemačke kompanije donose veliki rast ekonomije u Srbiji! (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas u Beogradu ministra spoljnih poslova Nemačke Hajka Masa.

Sastanak u Predsedništvu Srbije počeo je u devet sati, a na njemu učestvuju i ministar inostranih poslova Nikola Selaković i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Mas je juče boravio u Prištini, a uoči dolaska u Beograd poručio je da želi da utvrdi kako Nemačka može da podrži dijalog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine

– Još nerešeni odnosi Srbije i Kosova koče razvoj dve zemlje i celog regiona, a time i dalje približavanje EU. Želim na licu mesta, zbog toga, da sagledam kako možemo podržati dve zemlje u dijalogu normalizacije pod posredovanjem EU – naveo je Mas u saopštenju.

Stupanje na dužnost nove vlade u Prištini, prema njegovim rečima, pravi je trenutak za to.

– Istovremeno investiramo, otvaranjem naše nove ambasade u Beogradu, vidljivo u naše odnose sa Srbijom. Tim podvlačimo i naše opredeljenje da je budućnost država Zapadnog Balkana u EU – naglasio je Mas.

Obraćanje predsednika Vučića

Ovo je veoma važan sastanak za državu Srbiju, rekao je predsednik odmah nakon završetka sastanka.

– I pored pandemije korona virusa naša ekonomija doživela je rast zahvaljujući zajedničkom radu i saradnju sa Nemačkom, zahvaljujući njihovom ulaganju u Srbiju – rekao je predsednik Srbije.

Vučić je naveo da je sa Masom razgovarao o mnogim temama, pa čak i onim teškim u kada se Srbija bori sa epidemijom korona virusa, a to je Kosovo i dijalog.

– Srbija želi da se dođe do kompromisnog rešenja, Srbija smatra da zamrznuti konflikt nije rešenje, nama je cilj da sa Albancima gradimo mir i u narednih 100 godina, a suština je da sada izgradimo dobre odnose – rekao je Vučić i navodi da je sada najbitnije da obe strane priznaju sporazum iz Brisela.

– Moramo da čuvamo mir, teritoriju, ekonomiju, kulturu i sport, ali i ostale sfere života, a da nam uvek bude glavni cilj ekonomski rast u Srbiji – dodaje predsednik.

Vučić dodaje da se na sastanku razgovaralo o vladavini prava kao ključnoj temi, i navodi da očekuje od Srbije da će tek videti sve bolje rezultate u ovoj oblasi.

Još jedna od tema na sastanku jeste spoljna politika, za koju kako kaže, u budućnosti će se gledati da se još više razvija, raste i održava sa svim zemljama iz EU, ali i sa Nemačkom.

– Za nas ne postoji ni veći, ni značajniji partner na nivou EU od Nemačke i mislim da ovime ljudi sve razumeju. Naravno, i među našom politikom ima razlika ali mi nastojimo da smanjujemo te razlike i razvijamo našu saradnju i ekonomske odnose – rekao je Vučić i dodaje da se na sastanku pričalo i o borbi sa korona virusom i nadi da će se vakcinom sve ovo završiti i da ćemo izaći kao veliki pobednici.

Vučić je uputio pozdrave Angeli Merkel i svim državnicima u Nemačkoj.

Počeo sastanak

Mas je, pre Beograda, u četvrtak posetio Prištinu, a uoči dolaska porucio je da na licu mesta želi da utvrdi kako Nemačka može da podrži dijalog za normalizaciju odnosa.

– Još uvek nerešeni odnosi Srbije i Kosova koče razvoj dve zemlje i celog regiona, a time i dalje približavanje EU. Želim na licu mesta, zbog toga, da sagledam kako možemo podržati dve zemlje u dijalogu normalizacije pod posredovanjem EU – naveo je Mas u saopštenju.

Stupanje na dužnost nove vlade u Prištini, prema njegovim rečima, je za to pravi trenutak.

– Istovremeno investiramo, otvaranjem naše nove ambasade u Beogradu, vidljivo u naše odnose sa Srbijom. Tim podvlačimo i naše opredeljenje da je budućnost država Zapadnog Balkana u EU – naglasio je Mas.

Danas će, takođe, biti otvorena i nova ambasada Nemačke u Beogradu.

Vučić će se danas sastati i sa Afšan Kan, regionalnom direktorkom UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju.

Izvor: (Espreso / Agencije)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *