ISPRAVKA: Ne, Džo Bajden nije jedini nosio masku na virtuelnom samitu svetskih lidera

Joe Biden je tokom virtuelnog (online) samita o klimatskim promjenama nosio masku kako bi “poslao poruku” svijetu, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki. Brojni mediji, među kojima je i naš, prenijeli su vijest da je Biden jedini nosio masku. Međutim to nije istina.

“Biden je nosio masku na virtualnom sastanku kako bi svijetu poslao poruku da se drži mjera predostrožnosti i da će nastaviti to činiti kao čelnik Sjedinjenih Država”, kazala je Psaki, a prenosi RT.

U prvobitnom članku smo objavili samo dio izjave sekretarke Psaki, no ona je u istoj izjavi pojasnila i da su se u toku online sastanka Bidenu pridružili i neki članovi Kabineta, što je također razlog zbog kojeg je on nosio masku. Zbog toga dodajemo i ovu izjavu te smo promijenili naslov članka.

“Tu je bili dodatno osoblje i to je vrsta modela koji pokušavamo zadržati ovdje”, rekla je Psaki, navodi se na stranici Bijele Kuće.

Nakon što se snimka proširila na društvenim mrežama, nekoliko medijskih organizacija odlučilo je detaljnije istražiti cijelu situaciju i provjeriti činjenice. Ustanovili su da Biden zapravo nije bio jedini učesnik sumita s maskom.

Naime, radi se o snimci sumita koji se održavao tokom dva dana. USA Today, Snopes i PolitiFact istaknuli da se na snimci zaslona može vidjeti samo dio, 17 od 40, čelnika koji su prisustvovali virtualnom sastanku. Primijetili su da su i drugi sudionici koji nisu bili vidljivi u tom trenutku također imali maske, uključujući britanskog premijera Borisa Johnsona, japanskog premijera Yoshihidea Suga i argentinskog predsjednika Alberta Fernandeza.

Većina čelnika ipak tokom sastanka na Zoomu nije nosila maske.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *