“KO NEMA SVOJE, ŽELI DA PRISVOJI TUĐE!” Premijerka Brnabić poslala oštru poruku povodom Kurtijevog pisma

Premijerka Srbije Ana Brnabić oglasila se danas za RTS povodom pisma Aljbina Kurtija u kome on govori o srpskoj kulturnoj baštini i manastirima kao njihovoj.

Brnabićeva navodi da Кurti u pismu o srpskoj kulturnoj i verskoj baštini i manastirima govori kao o njihovoj kulturi i verskoj baštini, takozvanom kosovskom nasleđu.

– To mi govori da ne treba da isključimo da će u konačnici oni pokušati da naprave nešto nalik na Crnogorsku pravoslavnu crkvu Miraša Dedeića na teritoriji Кosova i Metohije, dakle neku njihovu crkvu. To je ono na šta smo mi spremni, znamo kako da se diplomatskim putem borimo protiv toga – poručila je premijerka.

Da podsetimo, najviši predstavnici vlasti u Prištini pisali su UNESKO-u da se četiri spomenika kulture na Kosovu koja su navedena na UNESKO-ovoj listi svetske baštine (manastir Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, manastir Gračanica i crkva Svete Petke u Prizrenu) uklone iz kategorije “u opasnosti”, da se promeni zemlja porekla gde su ovi spomenici zavedeni, kao i spremnost da Kosovo pristupi organizaciji.

U pismu koje su potpisali premijer Aljbin Kurti, predsednica Vjosa Osmani i predsednik Skupštine Gljak Konjufca dali su objašnjenje o delovanju zvaničnih kosovskih institucija po pitanju zaštite kulturnog nasleđa i promociju kulturnih prava svih zajednica koje žive na Kosovu.

Izvor: Srbija Danas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.