ČEŠKA IMA NOVI ZAHTEV ZA RUSIJU: Prag je o tome trebao mnogo ranije da razmišlja, sada je možda već kasno

Prag smatra formiranje spiska “neprijateljskih zemalja” u Rusiji u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, izjavio je ministar spoljnih poslova Češke Jakub Kulbanek.

– Radi smanjenja napetosti u bilateralnim odnosima Češka poziva Rusiju da se uzdrži od pominjanja Češke kao zemlje koja vodi neprijateljske akcije protiv Rusije i povuče preduzete mere – navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu češkog Ministarstva spoljnih poslova.

Prema njegovim rečima, bez isključivanja zemlje sa ovog spiska nemoguće je vratiti se normalizaciji odnosa sa Moskvom.

Sredinom aprila Češka je optužila ruske obaveštajne službe za organizaciju eksplozije u Vrbjeticama 2014. godine u kojoj su poginule dve osobe. Moskva je tvrdnje nazvala nečuvenim i neosnovanim.

Prag je posle toga proterao 18 zaposlenih u ruskoj ambasadi. Kao odgovor na to, rusko Ministarstvo spoljnih poslova proglasilo je 20 čeških diplomata za persone non grata. Kremlj je naveo da je incident u velikoj meri naštetio odnosima dveju država.

Posle toga je ruska vlada odobrila spisak neprijateljskih zemalja, na kojima se nalaze Češka i Sjedinjene Američke Države. Dokument, između ostalog, uvodi ograničenja u radu diplomatskih institucija.

Izvor: Srbija Danas/Sputnjik

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.