PADAĆE I MINISTRI I LOKALNI ŠERIFI! Stefanovićeva ostavka samo uvod u smene

OSTAVKA koju je uoči sednice Glavnog odbora SNS u subotu Nebojša Stefanović podneo na mesto predsednika Beogradskog odbora naprednjaka, samo je uvod u opsežne kadrovske promene koje ovu stranku čekaju na jesen.

Na kongresu SNS, koji će početi na godišnjicu stranke 21. oktobra i trajati tri ili četiri dana, mnogi sadašnji visoki funkcioneri naprednjaka mogli bi da ostanu bez funkcija, ne samo u stranci, nego i u izvršnoj vlasti. Plan je da se time otvori prostor za nova lica i “svežu krv”, koja bi dala podstrek za izbore na proleće naredne godine i osnažila zacrtanu platformu vizije Srbije do 2030.

Tada će najverovatnije biti postavljeno i pitanje Stefanovićevog opstanka na poziciji ministra odbrane i potpredsednika Vlade, a “na tapetu” bi mogli da se nađu i neki drugi iz vrha SNS koji trenutno obavljaju funkcije u Nemanjinoj 11. Zasada se spekuliše da se “fotelja drma” i Mariji Obradović, ministarki državne uprave i lokalne samouprave i potpredsednici GO SNS.

Procenjuje se i da se “seča kadrova” neće zaustaviti na ministrima, već da će se ići i po dubini, odnosno da bi bez funkcija mogli da ostanu i brojni gradonačelnici i predsednici opština iz redova naprednjaka, a koji u prethodnom periodu nisu pokazali dovoljno energije i angažmana. Posebno neće biti “milosti” za one koji su se “odrodili” od građana i pokazali bahatost na funkcijama.

Tu, kako je na sednici GO najavio predsednik Srbije i šef naprednjaka Aleksandar Vučić, posebno neće biti pošteđeni ni ministri. Vučić je rekao da će ljudi u Srbiji prepoznati one koji vredno rade za narod i da treba razjuriti “stručnjake” kojima je najvažnije koliko će njihovo ministarstvo naručiti limuzina. On je premijerki Ani Brnabić dao odrešene ruke da, kako je rekao, “razjuri tu bandu koja samo traži limuzine za sebe, ako treba i pre izbora, sve te stručnjake kojima je najvažnije koliko će automobila da imaju”.

Vučić je u obraćanju na sednici GO, izborne radnje u stranci počeće već 1. septembra, a kao priprema za glasanje za novo rukovodstvo na Skupštini krajem oktobra. On je rekao i da odluke ko treba da bude u vrhu SNS neće donositi ni Predsedništvo, ni GO, ni on sam nego – baza.

Upravo je članstvo SNS bilo to koje je u najvećoj meri “kumovalo” Stefanovićevoj ostavci, jer su mnogobrojni odbori širom Srbije i čak svih 17 filijala naprednjaka u Beogradu tražili da on odstupi sa svih funkcija. On je, međutim, podneo ostavku samo na mesto predsednika odbora u Beogradu, a do daljeg je ostao član Predsedništva.

Iako se spekulisalo da bi posle ujedinjenja SNS i SPAS, koje je jednoglasno usvojeno na sednici GO, novi šef prestoničkih naprednjaka mogao da postane predsednik opštine Novi Beograd, to se nije dogodilo. On je, zasada, dobio funkciju potpredsednika GO SNS, ali će se sa ove pozicije baviti i Beogradom. Kako saznajemo, još nije odlučeno ko će biti postavljen za poverenika beogradskih naprednjaka, koji bi trebalo da vodi ovaj odbor do izbora predsednika na Skupštini stranke na jesen.

Na pitanje šta planira da uradi nakon formalnog ujedinjenja SPAS i SNS, Šapić je juče rekao da je svestan težine funkcije u organizaciji koja po njegovim rečima, ima “ogromnu odgovornost za vođenje Srbije”:

– Mislim da u SNS moramo da se pripremamo za izbore i pokušaćemo da napravimo jedinstvenu politiku svih opštinskih odbora grada Beograda, a onda i da nastupimo jedinstveno na predstojećim izborima.

Član Predsedništva SNS Goran Vesić poručio je da je najvažnija vest sa sednice GO usvajanje Deklaracije o prioritetima nacionalne i državne politike Srbije:

– To je deklaracija u 11 tačaka kojom smo se mi, kao najveći politički pokret u Srbiji, jasno izjasnili da su naši politički ciljevi očuvanje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta. Ono što je veoma važno, a na čemu je predsednik Vučić više puta insistirao, samostalnost u odlučivanju Srbije za očuvanje vojne neutralnosti i vrednosti koje su ukorenjene u temelj našeg društva.

TRI STOLICE ZA ŠAPIĆEVE

OSIM funkcije potpredsednika Glavnog odbora SNS, koju je dobio nakon ujedinjenja stranaka, Aleksandar Šapić je ušao i u Predsedništvo naprednjaka. Kako saznajemo, pored njega, članovi Predsedništva postala su još dva funkcionera nekadašnjeg SPAS, poslanik Radovan Tvrdišić i član Veća opštine Novi Beograd Nenad Milanović. Poslanici SPAS, kojih je u Skupštini Srbije 10, za sada će najverovatnije ostati u zasebnom poslaničkom klubu, jer im to daje dodatno vreme za nastupe u parlamentu.

SOCIJALISTIMA LAKNULO

TAČKU na priče da bi ujedinjenje SNS i SPAS moglo da znači i kraj saradnje naprednjaka sa socijalistima, u subotu je stavio sam Vučić. On je rekao da će stranka nastaviti saradnju sa koalicionim partnerima, uključujući SPS. Šef socijalista Ivica Dačić pozdravio je ujedinjenje, navodeći da su to unutrašnje stvari naprednjaka i pitanje jačanja političke scene.

– To je nešto što nema nikakve veze sa odnosima na relaciji SPS-SNS, ali želimo puno sreće i zajednički uspeh u Beogradu i uopšte na izborima u celoj Srbiji. SPS i SNS neće ići ka stvaranju jedne partije, već nam je u planu da svi zajedno podignemo zajedničku političku vrednost sa kojom izlazimo na izbore i da tako ostvarimo pobedu.

Izvor: novosti.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.