PREDSEDNIK SRBIJE OBRAĆA SE GRAĐANIMA “Situacija je teška, uskoro nas čeka dijalog u Briselu” (VIDEO)

Posle posete specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Miroslava Lajčaka, i specijalnog predstavnika Stejt Departmenta za Zapadni Balkan Metjua Palmera, predsednik Vučić govori o Kosovu i Metohiji, predstojećim pregovorima u Briselu, napretku Srbije na evropskom putu, razgovoru sa predstavnicima opozicije, važnim državnim pitanjima i svom učešću na sednici Saveta bezbednosti 8. juna.

Obraćanje Vučića
Na samom početku obraćanja Vučić se osvrnuo na dešavanja i eksploziju u Čačku za koju je rekao da je šteta svakako velika ali da je dobro i da je srećna okolnost što niko nije nastradao.

– Bitno je da “Sloboda” uskoro krene i nastavi sa svojim radom a sve ostalo ćemo sanirati – istakao je predsednik.

Kada je reč o Kosovu i pitanju oko dijaloga predsednik ističe da je jako važno da nađemo najbolje kompromisno rešenje.

– Spreman sam da razgovaram sa svima, i sa našim članovima opozicije koje su izrazile stav, spremam sam da odgovorim i onima koji insistiraju na inostranom mešanju i u skladu sa tim ističem da je Srbija apsolutno spremna za dijalog i mi smo to pokazali na delu više puta – rekao je Vučić i dodaje:

– Mi samo tražimo da Albanci pokažu odgovornost kao i mi. Da pokažu odgovornost prema sprskim žrtvama na Kosovu. Isto tako nudimo i njihovim privremenim institucijama našu ideju da Albanci kažu gde postoji bilo kakva grobnica i mi ćemo zajedno sa vama da kopamo i vidimo ima li tu vaših tela ili ne. Da li ima sahranjenih vojnika ili civila, kako albanskih, tako i srpskih. To je veoma važno pitanje za porodice nastradalih. Pored toga, u danima koji predstoje, mi ćemo imati 8. juna, u utorak, imamo konačnu presudu generalu Ratku Mladiću, ali samim tim kako je podešeno vreme izricanja presude, odmah nakon toga ide sednica Saveta nacionalne bezbednosti na kojoj se očekuje kritika Vladi Srbije. Ne moram ni da govorim koliko je to, i koliko će tek biti teška situacija za našu zemlju.

Vučić je istakao da Haški tribunal do sada nije dostavljao mogućnost sprkim sudijama, što je bila ideja prvobitna, da brane svoje građane.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je, nakon sastanska sa predstavnicima RS, da će se obratiti narodu u Srbiji danas sa novim saznanjima i planovima o Kosovu i Metohiji i drugimm važnim pitanjima za našu zemlju.

Izvor: Srbija Danas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *