Srbija nabavlja još ruskog oružja: Evo šta je u planu

“Beograd razmatra mogućnost dodatne kupovine vojne tehnike iz Rusije, uključujući helikoptere i sredstva PVO.”
To je za Sputnjik izjavio direktor Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Rusije Dmitrij Šugajev.

– Rusko-srpska saradnja se danas aktivno razvija. Srpsko rukovodstvo razmatra mogućnost kupovine dodatnog naoružanja i vojne tehnike, između ostalog helikopterske tehnike i sredstava PVO – rekao je Šugajev na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Osim toga, kako je istakao, u srednjoročnoj perspektivi očekuje se dalji razvoj saradnje u oblasti servisiranja nakon prodaje, isporuke rezervnih delova i komponenti i organizacije remontnih radova isporučene tehnike.

– Srbija je strateški partner Rusije u evropskom regionu u oblasi vojno-tehničke saradnje. Ruska strana je spremna da pruži našim srpskim prijateljima svestranu podršku kako u nabavci finalnih modela naoružanja ruske proizvodnje, tako i u osiguranju borbene gotovosti već isporučene tehnike – poručio je Šugajev.

Srbija je jedan o najvećih uvoznika ruskog oružja i vojne tehnike u Evropi. Rusija je isporučila Srbiji 30 modernizovanih tenkova T-72MS, 30 oklopnih transportera BRDM-2, sedam helikoptera Mi-17 i Mi-35, šest lovaca MiG-29. Beograd je takođe kupio bateriju raketnih sistema “Pancir-S1”. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je da Srbija želi i ruski kompleks S-400, ali da zasad to sebi ne može da priušti.

Peterburški međunarodni ekonomski forum održava se od 2-5.juna.

Izvor: sputniknews.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *