Šta će sadržati konačni sporazum Beograda i Prištine?

Izvršni direktor Instituta za evropsku politiku Kosova Demuš Šaša kaže da će konačni sporazum sa Beogradom obuhvatiti pitanja o kojima se do sada razgovaralo tokom procesa dijaloga, kao što su Zajednica srpskih opština i autonomija za Srbe i srpske crkve na Kosovu, prenosi Koha.

– Konačni sporazum neće imati elemente SEFTA, niti one koji su danas pomenuti, bilo da je to nacionalni savet i druge tačke, već teme o kojima se do sada razgovaralo u dijalogu, a to će biti pitanje Zajednice srpskih opština, pitanje eksteritorijalnosti srpskih crkava i neka vrsta autonomije za Srbe na Kosovu – rekao je Šaša u emisiji “Desk” na KTV..

On je dodao da će to biti postignuto u zamenu za priznanje nezavisnosti ili otvaranje puta ka članstvu u NATO.

– U zamenu za priznanje, ili možda ne priznanje od strane Srbije, već otvaranje puta ka članstvu u NATO, što bi garantovale SAD i EU, dok bi Srbija garantovala da neće da ometa članstvo Kosova u NATO i EU i priznavanje od strane pet zemalja EU, koje nisu još priznale Kosovo, kao i liberalizaciju viznog režima, itd… – rekao je Šaša.

Prema njegovim rečima, garancije za to bi mogli da daju SAD, Nemačka i Francuska.

– Garantovaće oni koji su garantovali Prespanski sporazum, naime SAD, Nemačka i Francuska. Oni mogu da garantuju takav sporazum – zaključio je Šaša.

Izvor: Kosovo online

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.