SAD ISPORUČILE IZVEŠTAJ O GAZIVODAMA: Koristi se “zastarela tehnologija”, planiraju izgradnju četiri brana

Američke ambasade u Beogradu i Prištini isporučile su vlastima u Srbiji i na Kosovu izveštaj američkog Ministarstva za energetiku o upravljanju vodnim resursima Gazivoda. Devet meseci nakon što je u Beloj kući potpisan Vašingtonski sporazum kojim je, između ostalog, bila predviđena izrada studije o izvodljivosti za potrebe podele jezera, SAD su ispunile svoju obavezu, prenosi Kossev.

U izveštaju se ukazuje na to da je kapacitet vodnih resursa na Kosovu nerazvijen, da se koristi zastarela tehnologija, te da postoji disbalans u proizvodnji energije u odnosu na potražnju. Takođe se daju preporuke. Predlaže se formiranje komisije za reku Ibar koja bi olakšala disukusiju o upravljanju vodnim resursima, ali i razmatranje “tehničkih aranžmana” u skladu sa Sporazumom o upravljanju vodnim resursima reke Kolumbije na kojoj su sagrađene četiri brane. Ujedno se predlaže usaglašavanje strana radi poboljšanja predvidivosti snabdevanja vodom, kao i saniranje kanala Ibar-Lepenac, navodi se u tekstu Kossev-a.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i nekadašnji kosovski premijer, Avdulah Hoti, potpisali su septembra prošle godine u Vašingtonu dva odvojena dokumenta poznata u javnosti kao Vašingtonski sporazum.

Jednom od tačaka ovog sporazuma dogovorena je saradnja sa Ministarstvom energetike SAD-a na izradi studije o izvodljivosti za potrebe podele jezera Gazivode, „kao pouzdanog izvora snabdevanja vodom i energijom“.

Devet meseci od potpisivanja ovog sporazuma, telo Ministarstvo energetike SAD i Pacifička severozapadna nacionalna laboratorija (Pacific Northwest National Laboratory) izradili su konačan izveštaj koji je, kako je potvrdila ambasada SAD, dostavljen Beogradu i Prištini.

Delegacije PNNL posetile Beograd, Prištinu i Gazivode
Pacifička severozapadna nacionalna laboratorija američkog Odeljenja za energetiku (PNNL) u svom izveštaju navodi da je zadatak izrade izveštaja bio procena vodnih resursa za potrebe proizvodnje električne energije na jezeru Gazivode i pružanje preporuka za poboljšanje koordinacije i efikasnosti.

– PNNL je dobila zadatak od Odeljenja za spoljne poslove Amerike da: 1 – proceni mogućnost za Srbiju i Kosovo da koordiniraju svoje korišćenje vodnih resursa na jezeru Gazivode i 2 – da preporuke za poboljšanu koordinaciju i efikasnost – poručili su.

Pre izrade izveštaja delegacija PNNL posetila je Prištinu, Jezero Gazivode i Beograd oktobra 2020. godine.

– Osoblje PNNL prikupilo je podatke o hidrometeorološkim, vodoprivrednim i operativnim mrežama. Oni su analizirali podatke i postojeću literaturu kako bi pružili nezavisna zapažanja i preporuke za korišćenje jezera – naznačili su u izveštaju.

Precizirali su da su svi relevantni podaci prištinskih i beogradskih institucija prikupljeni krajem 2020. godine, te da su zaključci ujedno doneti na osnovu pregleda nedavnih izveštaja Svetske banke o sigurnosti vode na Kosovu.

Jezero važno za snabdevanje stanovništva pijaćom vodom i hlađenje elektrane u Obiliću
PNNL zaključuje u izveštaju da se jezerom trenutno upravlja bez “sporazuma o prekograničnoj saradnji”, i podseća da se Gazivode prostiru na površini od 24 kilometara, te da se manji deo nalazi na teritoriji Srbije, a veći na teritoriji Kosova.

Ujedno su naznačili da Kosovo u velikoj meri zavisi od ovog jezera – kako za snabdevanje građana pijaćom vodom, tako i za hlađenje termoelektrana u Obiliću koja proizvodi 95 odsto električne energije na Kosovu.

U zaključcima se navodi da se Kosovo oslanja na „složeni vodovodni sistem“ koji se pored jezera Gazivode, tj. brane, sastoji i od brane na Pridvorici, koja reguliše ispuštanje vode iz brane Gazivoda i kanala Ibar-Lepenac.

– Zajedničkim operacijama sistema Gazivode i gravitacionog kanala Ibar-Lepenac – vodom za piće snabdevaju se gradovi Severna Mitrovica, Južna Mitrovica, Vučitrn, Glogovac, Obilić i Priština. Njima se podržavaju poljprivreda i rudarske operacije i obezbeđuje voda za hlađenje termoelektrane na bazi uglja Kosova A i B – precizira se u izveštaju.

Izvor: Srbija Danas/KoSSev

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *