TEHNIČKI PREGLEDI PREKO NOĆI POSKUPELI: Majstori izbacili nove cene, novi udar po džepu vozača

Od ove nedelje je i zvanično počela puna primena pravilnika o tehničkim pregledima koja, između ostalog, podrazumeva i snimanje čitavog toka kontrole, merenje izduvnih gasova, itd.

Osim što, zbog pomenutog video – nadzora, više neće moći da se prođe sa neispravnim migavcem ili stop svetlom kao što je do sada moglo, za vlasnike vozila stiže još jedna, mnogo gora vest – novo poskupljenje.

Inače skupi tehnički pregledi su izgleda preko noći ponovo poskupeli uz opravdanje da će sada, zbog novih propisa, moći da pregledaju još manje vozila nego ranije i da razliku u novcu negde moraju da nadoknade.

U Beogradu su cene već skočile na 6.000 ili 6.500 dinara, a u Novom Sadu je, u proseku za oko 1.000 dinara skuplje – dakle između 7.000 i 7.500.

– Očigledno da su se tehnički pregledi međusobno dogovorili da podignu cene i ovo je sada strašno, mislim da smo najskuplji u regionu. Ne znam kako sada ljudima da objasnim da pored moje usluge treba da plate još 70 evra za tehnički pregled, a da nigde u okruženju ne košta više od 40 evra, čak ni u Hrvatskoj i Sloveniji – kaže predstavnik jedne od agencija koje se u Novom Sadu bave poslovima registracije i prenosa vlasništva.

Problem – nije određen raspon cena
Da je ova vest nažalost istinita, potvrdili su vlasnici tehničkih pregleda sa kojima smo razgovarali. Vlasnik jednog tehničkog pregleda iz Beograda kaže da on još nije promenio cenu, ali da ga je od jutros zvalo već 40 kolega koji predlažu da nova cena bude 6.500 dinara. A sve zbog toga što država Srbija nije ispunila svoju obavezu koju je sama sebi propisala – da odredi raspon cena tehničkog pregleda.

I ostali tehnički pregledi kažu da su prinuđeni da povećaju cenu, budući da su im pripreme za primenu novih pravila stvorile dodatne troškove. Uz to, prilagođavanje servisa za snimanje tehničkih pregleda oduzima vreme tokom koga sami pregledi ne mogu da se obavljaju. Takođe, nov način obavljanja tehničkih pregleda, uz snimanje, trajaće duže, pa će tako servisi moći da obave manje pregleda na dan, što je još jedan razlog zbog koga su odlučili za povećanje cena.

Podsećamo, po Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, Vlada je trebalo da odredi najnižu i najvišu cenu tehničkog pregleda vozila, na predlog MUP-a, a po pribavljenom mišljenju ministarstva nadležnog za trgovinu.

MUP je još u leto 2018. saopštio da će predložiti cene u rasponu od 2.000 do 4.000 dinara, ali je ta tema kasnije jednostavno zaboravljena.

Izvor: SrbijaDanas/Telegraf

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.