KOLIKO ĆE GA KOŠTATI ODUSTAJANJE IZ SINSINATIJA: Da li je Novaku ugorženo prvo mesto na ATP listi

Uvedeno pravilo o zamrzavanju bodova.

Najbolji tenise planete, Novak Đoković objavio je da zbog oporavka od povreda, ali i toga što želi da još malo vremena provede sa porodicom, neće učestvovati na Mastersu u Sinsinatiju. Srpski teniser je taj turnir prošle godine osvojio, a on je trebalo da mu ove godine posluži kao glavna priprema za US open, pošto je prethodno odustao i od Mastersa u Torontu.

Međutim, Novak ne samo da neće odraditi taj jedan kvalitetan turnir pred poslednji Grend slem sezone, već će izgubiti i 1.000 bodova osvojenih 2020. godine.

Da je u pitanju bio bilo koji drugi turnir do Sinsinatija tokom ove godine, Đoković je bi izgubio bodove osvojene prošle godine, a razlog je vrlo jednostavan.

ATP je od početka pandemije virusa korona uveo pravilo o zamrzavanju bodova, time omogućivši igračima koji podbace na turnirima, ili jednostavno na njih ne dođu, da zadrže bodove osvojene iz prethodne, ili čak sezone pre toga.

To pravilo bi Đokoviću ostavilo 1.000 bodova za osvajanje ovog Mastersa „u kasi“ sve do 2022, ali je ono promenjeno baš pred početak ovog turnira.

Od Sinsinatija bodovanje na ATP turneji se vraća u normalu, pa će igrači standardno gubiti bodove osvojene prethodne sezone i osvajati nove u zavisnosti isključivo od aktuelnih rezultata.

Dakle, po završetku Sinsinatija najbolji teniser planete će ostati na prvom mestu ATP rang liste, ali će imati 11.113 bodova.

Liderska pozicija neće biti ugrožena, a priliku da mu se dodatno približi neće imati najbolji ruski igrač Danil Medvedev, koji trenutno ima 9.920 poena.

Ukoliko Medvedev osvoji titulu u Sinsinatiju on neće povećati broj na lestvici, pošto i dalje „vuče“ bodove osvojene 2019. godine, kada mu je pripalo 1.000 poena jer je osvojio turnir.

Novak će miran biti i na US openu, sa kojeg je prošle godine diskvalifikovan, zbog čega je izgubio sve do te osmine finala stečene bodove, pa stanje u Njujorku može da poveća za čak još 2.000 bodova.

Izvor: Srbija Danas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.