„Projekat Pegaz“: Vojska Srbije dobija pojačanje do kraja godine uz pomoć Kine

Prvi primerci domaće bespilotne letelice „pegaz“, koji su usavršeni sa Kinezima, biće uvedeni u naoružanje do kraja ove godine. Oznake Vojske Srbije u prvom krugu, prema planovima, trebalo bi da ponesu tri daljinski vođene letelice zajedno sa jednom zemaljskom stanicom.

Posle prijema prvih letelica, počeće serijska proizvodnja dronova prema potrebama naših oružanih snaga.
Završetak projekta „Pegaz“, višegodišnjeg poduhvata domaćih inženjera, teško bi bio moguć bez pomoći Kine. Istim ugovorom kojim je Srbija kupila kineske dronove CH-92 dogovorena je i tehnološka pomoć u završetku srpskog „pegaza“.

„Letelica je samo deo kompleta, uz nju ide i zemaljska stanica. To je znači zemaljska stanica, nalaze se udaljeni terminali i sistem za sletanje“, rekao je Dragan Stevanović sa Vojno-tehničkog instituta.

Prvi primerak novog drona završen je u Kini, a napravljeni su i prvi letovi. Po dolasku nulte letelice u Srbiju, počeće serijska proizvodnja i prijem u naoružanje.
U ovoj fazi je cilj 12 letelica do kraja godine.
„Set u razvoju je set za upravljanje i set opto-elektronski paket koji se nalazi ispod drona“, napominje Stevanović.

Po okončanju razvoja, „pegaz“ će biti veoma sličan dronu CH-92, opremljen gotovo identičnom uređajima, s tim što će zbog manjih dimenzija moći da nosi nešto manji komplet naoružanja, piše RTS.

Izvor: sputniknews.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.