Petković: Nespremnost prištinske strane za pregovore o ključnim problemima

Poslednja runda tehničkih razgovora u Briselu između Beograda i Prištine pokazala je apsolutnu nespremnost prištinske strane za dijalog i pregovore o ključnim problemima u implementaciji i kršenju do sada postignutih sporazuma, saopšteno je direktot Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Poruke Besnika Bisljimija, koje dolaze nakon razgovora, samo su nastavak politike provokacija i Beograd se na njih neće osvrtati, niti će od razgovora ikada bežati, onako kako je prištinski pregovarač bežao od svih tema za pregovaračkim stolom koje su bile pokrenute, od teme ZSO, energetike, pravosuđa, do tema slobode kretanja i registarskih tablica.
Ono što je važno jeste da je napravljen pomak po pitanju nestalih i da je Priština konačno priznala postojanje arhiva UČK i pristala na njihovo otvaranje, čime one više neće ostati skrivene, navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića.

To je pitanje na kome Beograd insistira od samog početka pregovora, jer smatramo da sudbina nestalih ne sme biti poligon za bilo kakve politizacije, zbog čega smo i tokom poslednje runde pregovora predložili jasne mehanizme za saradnju na ovom polju.

Porodice žrtava imaju pravo i interes da pronađu svoje najmilije i Beograd je do sada u tom pravcu dao nemerljiv doprinos pretražujući 22 lokacije i na taj način, odgovarajući na sve do sada pristigle zahteve, među kojima je i poslednja Kiževak.

Zbog toga je današnja poruka iz Prištine da je Beograd neozbiljan u zahtevima za pretragu lokacija na Kosovu i Metohiji vrhunac cinizma i pokazuje jednostrani pristup ovoj važnoj temi.

Beograd je spreman za nastavak saradnje i očekujemo da se našim ekspertskim timovima omogući pretraga 9 lokacija za koje postoje utemeljena saznanja da kriju posmrtne ostatke Srba.

Na pretnje trajnom zabranom poseta prostoru Kosova i Metohije Priština šalje poruku da joj nije stalo do dijaloga. Lažne optužbe da sam prilikom bilo koje posete koristio jezik mržnje ili provokacija, lako su proverljive, jer postoje audio i video zapisi svakog mog obraćanja na KiM, u šta se uverio i gospodin Miroslav Lajčak, ali i Bisljimi kojima sam tokom jučerašnjih razgovora pustio integralnu verziju mog obraćanja na polaganju kamena temeljca u Kosovskoj Mitrovici. Na takav evidentan dokaz, Besnik Bisljimi samo je zaćutao.

Zato ovakve optužbe služe isključivo za predizbornu kampanju lokalnih izbora, koju Priština pokušava do vodi i iz Brisela, zaključuje se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Izvor: rts.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.