ANGELINA VEĆ SUTRA NEĆE BITI U SRBIJI: “Kraljica Evrope” nakon boravka u Beogradu zahvalila srpskom predsedniku (VIDEO)

Nemačka kancelarka prespavaće u Beogradu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas nemačku kancelarku Angelu Merkel.

Angela Merkel, neposredno pred okončanje kancelarskog mandata, došla je u posetu Srbiji, gde se sastala sa predsednikom Vučićem i predstavnicima civilnog društva iz svih zemalja Zapadnog Balkana.

Merkelova je na beogradski Aerodrom “Nikola Tesla” stigla nešto posle 16 časova, gde joj je priređen doček. Ona će prespavati u Beogradu, nakon čega putuje u Tiranu.

Obraćanje Angele Merkel
– Zadovoljstvo mi je što sam u Srbiji. Očekuju me važni razgovori. Sutra ću već biti u Albaniji – rekla je Merkelova na početku obraćanja.

– Drago mi je što je predsednik pomenuo uspehe jer su očigledni – rekla je ona.

– Hvala na velikom gosoprimstvu i veličanstvenom prijemu – dodala je.

– Moramo se setiti osamdesete godišnjice napada Vermahta na Jugoslaviju, i raduje me što mogu najaviti iznos od 500.000 za obnovu, i drago mi je što smo ratifikovali sporazume o memorijalima – rekla je Angela Merkel.

Ona je istakla da će se sutra sastati sa drugim liderima iz regiona, sa kojima će razgovarati o evropskom putu zapadnog Balkana.

– Razgovarali smo o nizu različitih tema, i verujem da je iskrenost u našim razgovorima, ali i sposobnost da se druga strana sasluša je što odlikuje odnose Vučića i mene. Ja njega znam kao čoveka koji ne daje lažna obećanja. Hvala vam na gostoprimstvu – rekla je ona.

– Srbija ima nešto što zaista vredi, videćemo dali će se eksploatacija litijuma vršiti, ali svakako da će ti biti sa najvišim ekološkim standardima. EU će se pozabaviti ovime, ovo je zaista važno pitanje – dodala je.

Obraćanje predsednika Srbije
Predsednik Srbije i nemačka kancelarka se obraćaju naciji.

– Potpisani su sporazumi o memorijalima, odbrani i verujem da ono što će biti tehnički završeno to su sporazumi o kulturi i obnovi narodne biblioteke. Krenuli smo da radimo na sporazumu sa Nemačkom o klimatksim sporazumima – rekao je predsednik.

– Ovo je velika čast za našu zemlju. Drago mi je što baš ja dočekujem nemačku kancelarku na kraju njenog mandata – rekao je predsednik na početku i dodao:

– Želim da izrazim zadovoljstvo i zahvalnost kancelarki Nemačke što je u našoj zemlji. To je za nas velika čast. Imali smo konkretne razgovore – rekao je Vučić.

Razgovarali smo i o rezultatima Berlinskog procesa, i ovih dana imaćemo prilike da vidimo šta je konkretno nasleđe Angele Merkel – rekao je predsednik Vučić.

– Za nas je veoma važna podrška Nemačke – rekao je predsednik.

– Ja nemam potrebe da ovako lepe reči govorim kancelarki, pošto bi mnogi rekli da ona odlazi sa funkcije, ali ja to iskreno mislim. Danas 72.000 ljudi radi u nemačkim kompanijama. Nemačka je naš najveći trgovinski partner. Mi smo tri puta uvećali spoljnotrgovinsku razmenu sa Nemačkom – kazao je predsednik.

Svečani doček ispred Palate “Srbija”
Himna Nemačke i Srbije čula se ispred Palate, a nemačka kancelarka morala je da sedi tokom svečanog prijema zbog zdravstvenog stanja.

Čula se počasna artiljerjska paljba tokom svečanog prijema.

Nakon ovoga, sledi sastanak u četiri oka predsednika i Angele Merkel.

Reakcija nemačke kancelarke na poklon predsednika Vučića
Predsednik Vučić je po izlasku nemačke kancelarke iz aviona poklonio nemačkoj kancelarki cveće, kako je izgledalo to, pogledajte u sledećem videu:

Poruka Angele Merkel po izlasku iz aviona
Boja sakoa nemačke kancelarke mnogo govori – više pročitajte u linku ispod.

Merkelova sletela u Beograd
Nemačka kancelarka Angela Merkel sletela je u 16.15 na beogradski aerodrom. Ona je na sebi nosila sako bež boje, što nosi poruku mira.

Svečani doček priređen je u Palati Srbija.

Svečana ceremonija biće organizovan ispred Palate Srbija nakon čega će uslediti tet a tet sastanka dvoje državnika, a potom i sastanci delegacija.

Avion kojim je došla kancelarku dopratili su migovi 29 Vojske Sribije, koju su brigu o bezbednosti Merkel preuzeli po ulasku naš vazdusni prostor.

U čast Mekrel, kaju zovu i Kraljica Evrope, u znak dobrodošlice na zgradu Geneksa na Novom Beogradu postavljene su ogromne zastave Nemacke i Srbije, a širom grada i brojni bilbordi na kojima piše dobrodošli kancelarko.

Izvor: Srbija Danas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *