Merkel: Berlinski proces nezamenljiv

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je u Tirani, na skupu sa liderima zemalja Zapadnog Balkana, da je Berlinski proces nezamenljiv, dok je albanski premijer Edi Rama istakao da je inicijativa Otvoreni Balkan rezultat Berlinskog procesa.

Upitana da izabere između Berlinskog procesa i inicijative Otvoreni Balkan, u kojoj su Albanija, Srbija i Severna Makedonija, Merkel je rekla da je “Berlinski proces nezamenljiv”.

“Berlinski proces je srž svega i u ovom kontekstu se ne može zameniti. Unutar ovog procesa stvari se mogu ubrzati. Zemlje Balkana su naučile da sarađuju, a ne samo da žive jedne s drugima”, rekla je nemačka kancelarka.

Navela je da Balkan “ima mnogo prijatelja u Evropi” i naglasila da zemlje članice EU moraju da kažu koji su kriterijumi za pridruživanje EU, a kada se steknu uslovi, Brisel treba da održi reč.

Rama je ponovio da inicijativa Otvoreni Balkan nije u suprotnosti sa Berlinskim procesom i istakao da je ona “oruđe regiona” za implementaciju Balkanskog procesa.

Kritikovao je vlasti u Prištini zbog toga što ne podržavaju Otvoreni Balkan, rekavši da su podlegli teorijama zavere.

Rama je rekao da kancelarka s pravom kaže da bi šest zemalja trebalo da potpišu sporazum o zajedničkom regionalnom tržištu.

“Prepreka za brže kretanje je u tome što Srbija nije prihvatila slobodno kretanje ljudi jer je imala predrasudu da bi, ako uvedemo slobodu kretanja, slobodno kretanje između Kosova i Albanije zagarantovano. Danas je neverovatno da Kosovo ovo ne koristi za sebe, već od toga pravi teorije zavere”, rekao je Rama.

Nemačka kancelarka Angela Merkel sastala se u Tirani sa liderima Zapadnog Balkana.

Sastanku u Tirani prisustvuju albanski premijer Edi Rama, premijerka Srbije Ana Brnabić, kao i premijeri Severne Makedonije Zoran Zaev, Crne Gore Zdravko Krivokapić, predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, kao i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.