Selaković u Njujorku: Intenzivna saradnja Srbije i Slovenije na svim poljima

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je u Njujorku sa ministrom inostranih poslova Slovenije Anžeom Logarom o unapređenju saradnje dve zemlje.

Ministar Selaković je konstatovao dobre bilateralne odnose i intenzivnu saradnju koju Srbija i Slovenija ostvaruju na svim poljima, koje karakterišu dinamičan politički dijalog i uspešna ekonomsko-trgovinska saradnja.

Tome u prilog, prema njegovim rečima, ide i uspostavljanje prakse redovnih susreta ministara spoljnih poslova na šestomesečnom nivou.

Selaković je posebno naglasio da je Slovenija jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera i jedan od najvećih investitora u Srbiji, sa uloženih više od milijardu evra.

Kaže da je primetno da ima sve više investicija srpskih kompanija u Sloveniji.

Šef srpske diplomatije zahvalio je na stalnoj podršci Slovenije evropskom putu Srbije i izrazio nadu da će slovenačko predsedavanje EU pokazati veće razumevanje i spremnost kada su u pitanju evrointegracije naše zemlje.

Selaković je poručio i da je stabilnost regiona jedan od ključnih interesa Srbije, te posebno istakao inicijativu “Otvoreni Balkan”, čiji je cilj produbljivanje ekonomske saradnje i razvoj čitavog regiona.

Informisao je sagovornika o rezultatima ekonomskih reformi u Srbiji u prethodnih sedam godina.

Ministar Selaković upoznao je sagovornika o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i pokušaju jednostranog nametanja mera Prištine kojima se krši slobode kretanja, ali i o kontinuiranom nepoštovanju i neprimenjivanju Briselskog sporazuma. Ponovio je posvećenost Srbije miru i stabilnosti u regionu i dijalogu kao jedinom konstruktivnom načinu za kompromisno rešavanje konflikata.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.