Brnabić: Srbija za projekte u Republici Srpskoj dala 88,5 miliona evra od 2014.

NEVESINJE – Premijerka Srbije Ana Brnabić započela je danas jednodnevnu posetu Bosni i Hercegovini obilaskom opštine Nevesinje, gde je izjavila da je Srbija od 2014. godine za projekte u Republici Srpskoj izdvojila 88,5 miliona evra i najavila da će ta pomoć biti nastavljena.

Brnabić je novinarima u Nevesinju kazala da je ta opština odabrana kao jedna od onih koja je dobila posebnu pomoć od Vlade Srbije u iznosu od tri miliona evra.

Istakla je da je za sada opštini isplaćeno 1,5 miliona evra, a da će ostatak novca biti isplaćen do kraja godine.

Od prvih 1,5 miliona evra, kako je navela, deo sredstava izdvojen je za rekonstrukciju i opremanje Muzičke škole, Doma kulture, Narodne biblioteke, Osnovne škole, vrtića, ali i za gradske saobraćajnice.

“Od 2014. godine, kada se promenio odnos Srbije prema Srbima u dijaspori, mi smo Republici Srpskoj pomogli sa oko 88,5 miliona evra za različite projekte. Cilj projekta je bio da se poboljša kvalitet život građana i nikada nismo uticali na koje projekte će biti potrošen novac, već smo finansirali ono što je lokalna zajednica tražila”, rekla je Brnabić.

Izrazila je zadovoljstvo što je Srbija danas sposobna, jaka i svesna da pomaže Srbe u dijaspori i istakla da će svaki uloženi dinar, marka ili evro značiti kvalitetniji život građana i u BiH, ali i u Republici Srpskoj.

Ukazala je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio Vladu Srbije da posebno obratiti pažnju na četiri opštine, među kojima su Nevesinje, Drvar, Kostajnica i Dubica.

“Zbog toga je pored ovih projekata u iznosu od 88,5 miliona evra, Nevesinje dobilo dodatnih tri miliona evra”, objasnila je Brnabić.

Naglasila je da to nije kraj pomoći i da će podrška Republici Srpskoj, Srbima u BiH, ma i gde živeli biti nastavljena i u narednim godinama.

Brnabić je posetu BiH započela u Nevesinju, gde je održala sastanak sa predsednikom opštine Nevesinje Milenkom Avdalovićem.

Zatim je obišla objekte koji se finansiraju iz budžeta Vlade Srbije, među kojima su Muzička škola “Sveti Roman Melod”, Narodna biblioteka Nevesinje, Dom kulture “Nebojša Glogovac”, Osnovna škola “Risto Proroković” i vrtić “Sveta Evgenija Carica Milica”.

Srbiji stalo do što boljih odnosa sa BiH

Premijerka Srbije je izjavila da je jedan od glavnih prioriteta Vlade Srbije regionalno povezivanje i da je stav naše države da želi dobre odnose sa Bosnom i Hercegovinom.

Odgovarajući na konstataciju novinara da uprkos čestim porukama o regionalnom povezivanju, Srbija i BiH imaju “nikad hladnije odnose u poslednjih nekoliko godina”, Brnabić je kazala da iz ugla Srbije to nije tako.

“Ne bih se saglasila sa Vama, ja mogu da govorim samo iz ugla Srbije. Znam koliko je Srbiji stalo da ima što bolje odnose sa BiH, koliko joj je važna regionalna stabilnost i povezivanje, znam i koliko u svakom smislu radimo na tome”, rekla je Brnabić novinarima u Prebilovcima.

Podsetila je da Srbija i BiH rade zajedno na jednom od najvažnijih projekata, izgradnji auto-puta Beograd – Sarajevo.

“Mislim da nema nama budućnosti bez pomirenja, bolje komunikacije, razumevanja i bolje saradnje. Tako je iz ugla Vlade Srbije, a to je i politika predsednika Aleksandra Vučića, za kojeg je regionalna saradnja na prvom mestu”, rekla je Brnabić.

Na konstataciju novinara da uprkos tome ni ona ni Vučić nisu skoro bili u zvaničnoj poseti Sarajevu, Brnabić je istakla da je u ovom trenutku bitniji autoput koji se gradi, a ne njihove zvanične posete.

“Da li je bitnije u ovom trenutku auto-put koji smo počeli da gradimo ili jedna poseta Sarajevu? Mislim da je i za ljude i za budućnost, posebno za mlade, auto-put. Nemam nikakav problem i uvek volim da dođem u Sarajevo, nadam se da ću doći uskoro”, rekla je Brnabić.

Podvukla je da je važno da region ostavi prošlost iza sebe, ali da je ne zaboravi, da prašta i ide hrabro napred u budućnost.

Predsednik opštine Nevesinje Milenko Avdalović kaže da je cilj premijerkine posete da se uveri kako napreduju radovi na projektima za koje je Vlada Srbije izdvojila sredstva.

Podsetio je da je pomoć Nevesinju počela 2018. godine, kada je zahvaljujući sredstvima Vlade Srbije obnovljen Dom kulture “Nebojša Glogovac”.

Istakao je da se ove godine Nevesinje našlo među četiri opštine koje je dobilo tri miliona evra.

Avdalović kaže da je za sada stiglo 1,5 miliona evra, te da je od tih para 500.000 maraka izdvojeno za podršku budžetu, 500.000 maraka za podsticaje privredi, 150.000 maraka za dogradnju vrtića, 100.000 maraka za sanaciju male zgrade Osnovne škole, 450.000 maraka za radove na zgradi u kojoj su Muzička škola, Narodna biblioteka, gradska galerija, kao i 1,3 miliona maraka za puteve.

Zahvalio je Vladi Srbije na značajnoj pomoći za Nevesinje.

Poslanik u Narodnoj skupštini Srbije i predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Milimir Vujadinović kaže da je ovo istorijski dan za Nevesinje i istorijska pomoć Vlade Srbije svom narodu u BiH.

“Kada biste prolazili kroz celu Republiku Srpsku možete da vidite da su ovde većinom objekte gradile neke druge imperije, Otomanska, Austrougarska… Teško da se neki može pronaći koji je gradila srpska vlada. Ovo što se danas dešava je promena istorije u pozitivnom smeru”, rekao je Vujadinović.

Istakao je da su danas posećeni samo neki od mnogobrojnih projekata koje Vlada Srbije finansira poslednjih godina u Nevesinju.

Zahvalio je predsedniku Vučiću i premijerki Brnabić na dosadašnjoj pomoći, ali i na najavi da će ona biti nastavljena, te istakao da je to danas moguće zahvaljujući tome što je Srbija ekonomski stabilna i jaka.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.