ŠTA JE EPILOG SASTANKA VUČIĆA I ČLANA PREDSEDNIŠTVA BIH: Tenzije u Srpskoj biće spuštene, Dodik spreman da razgovara

Dvojica lidera su poslala odgovornu poruku da će se sva otvorena pitanja rešavati dogovorom jer je on instrument mira, ocena je stručnjaka

Tenzije u Republici Srpskoj biće spuštene u narednom periodu i politički razgovor će se svesti na poštovanje slova Dejtona, ocena je stručnjaka nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog člana Predstavništva BiH Milorada Dodika.

Nakon najavljenih mogućih sankcija EU prema Republici Srpskoj, Vučić je preksinoć poručio da će se Srbija apsolutno usprotiviti tome, te zamolio sve da se razgovara i problemi rešavaju dijalogom.

– Moj je poziv svima koji misle da su sankcijama sve završili, da je samo pitanje implementacije, da još jednom razmisle pre nego što takvu odluku donesu. Srbija se neće pridružiti sankcijama i neće biti blokade na Drini dok sam ja predsednik – naglasio je Vučić.

Istakao je da je Dodik spreman da razgovara kako bi institucije BiH profunkcionisale, ako bi se rešilo pitanje korišćenja šuma i poljoprivrednog zemljišta, koje se navodno oduzima RS i predaje u ruke centralnih organa vlasti BiH.

Dodik je poručio da će se RS politički boriti za svoja prava i da nije spreman da je žrtvuje za mir.

– RS namerava politički da se bori za svoja prava i ne traži ništa osim onoga što joj pripada – naglasio je Dodik i rekao da je spreman da se lično žrtvuje za RS. Stručnjaci iz diplomatskih krugova ocenjuju da je sa ovog sastanka poslata odgovorna poruka.

– Dodik ne samo što je rekao da će prestati da žrtvuje RS već je okrenuo oštrinu problema na pitanje šuma i voda koje centralni organ želi da uzme iz vlasništva RS. Pozvao je da se razgovara o ta dva pitanja, što je konstruktivno. Takođe, stalno je naglašavao svoju punu odanost slovu Dejtonskog sporazuma. Generalno je nakon ovog susreta izašao kao konstruktivan politički činilac svodeći sadašnju političku krizu na dva pitanja koja treba da budu parametar spremnosti i odgovornosti druge strane, koja treba da deluje. Isključio je mogućnost secesije i sveo je sve na dogovor. Sada je odgovornost i na drugima da doprinesu uspehu, a ne da vrše pritisak na RS – smatra bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović.

On ocenjuje za Kurir da je Vučić principijelno podvukao da podržavamo Dejton, kao i da se otvorena pitanja rešavaju dogovorom, jer je on instrument mira.

Izvor: I. Žigić/ Foto/Source:Printscreen/PINK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *