SPREMITE SE ZA HLADNU ZIMU! Pred Srbijom DEBELI minus i sneg, a potom VELIKI OBRT

Sneg, kiša, olujni vetrovi, ono je što će nas pratiti u narednih nekoliko meseci, sudeći prema faktorima koje je analizirao meteorolog.

– Analizirajući sve faktore, očekuje nas temperaturno prosečna zima, uz mogućnost da prvi deo bude hladniji od proseka. Zima će količinski biti bogatija padavinama, posebno prvi deo. Očekuje nas česta pojava jakih ciklona i pojačanog vetra, obilniji planinski sneg i češći sneg u nizijama u odnosu na protekle zime. Drugi deo zime ima određen procenat verovatnoće, trenutno oko 40% da bude topliji od proseka – kaže Čubrilo.

Kako je rekao, ova zima za razliku od prošle, biće sa više padavina, što na planinama, što u ostalim delovima zemlje, te se očekuje da bude hladnija od prošle.

– Trenutno veliki deo prognositčkog materijala upućuje na to da bi nad našom državom zima 2021/22. trebalo da bude drugačija u odnosu na proteklu. Očekuje se znatno više padavina uz tipčne zimske ciklone koji bi mogli doneti i znatno veću količinu padavina od proseka. Temperaturno za sada deluje da bi zima bila oko proseka, ili malo toplija od proseka, sa određenom verovatnoćom (za sada oko 30%) da bude hladnija i znatno hladnija od proseka – istakao je Čubrilo i dodao da posmatrano po mesecima za sada najveći zimski potencijal imaju decembar i januar kada bi region i Srbiju moglo zahvatiti nekoliko jačih pogoršanja uz obilnije padavine i jak vetar.

Kako kaže, februar bi mogao doneti “mirnije” vreme uz ređu pojavu jakih ciklona i manju količinu padavina, ali obzirom na udaljenost tog perioda, prognoza za taj mesec je veoma nepouzdana. Čubrilo je istakao, da kada je reč o snežnim padavinama, u jednom trenutku će one podeliti Srbiju na delove u kojima pada sneg i na delove u kojima će biti kišovito.

– Za sada sve upućuje na vrlo aktivno Sredozemlje i Jadran gde bi se razvijali česti cikloni,a od njihove tačne putanje bi zavisio odnos snega i kiše nad našom državom. Za sada deluje da bi severni, zapadni i središnji predeli Srbije mogli dobiti nekoliko jačih naleta snega, gde bi i to posebno u brdsko-planinskim predelima moglo biti vrlo obilnog snega, dok bi južni i istočni predeli više bili pod uticajem toplog vazduha te bi tamo bilo više kiše, a manje snega. U drugom delu januara i početkom februara bi bilo uslova za pojavu jakih mrazeva uz minimumume i ispod -15 stepeni Celzijusa, dok bi februar mogao doneti blaže meterološke uslove, manje snega i slabije mrazeve – ističe meteorolog.

Čubrilo je naveo da bi, kada je reč o Beogradu, “zimske čarolije” trebalo da budu intezivnije nego proteklih godina, te deca mogu da se nadaju sankanju i grudvanju.

– Za sada deluje da bi na području Beograda i okoline bilo između 13 i 18 dana sa snežnim pokrivačem na tlu što je oko ili malo preko prosečnih vrednosti, ali i znatno više u odnosu na protekle zime. U košavskom području bi bilo česte pojave košave, dok planinski deo kako Srbije kao i region može očekivati jako dobru zimsku sezonu uz obilan sneg – rekao je Čubrilo.

Izvor: Srbija Danas/Republika

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.