Selaković: Beograd opredeljen za dijalog, Priština izbegava obaveze

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se sa šefom Delegacije Evropske unije Emanueleom Žiofreom i ambasadorima država članica EU akreditovanih u Srbiji i tom prilikom istakao da kada je reč o procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine da je srpska strana u potpunosti opredeljena za dijalog, kao i da je ispunila preuzete obaveze, ali da Priština uporno izbegava da ispuni svoje.
Kao primer naveo je da osam i po godina nije ništa urađeno po pitanju osnivanja ZSO. Osim toga, prema njegovim rečima, Priština jednostranim potezima na terenu, četiri u poslednja dva meseca, dodatno ugrožava mir i stabilnost.

Selaković je kazao da je Srbija u potpunosti posvećena očuvanju mira i stabilnosti u regionu kroz saradnju i otvoreni dijalog, istakavši inicijativu „Otvoreni Balkan“ kao način za ekonomsko povezivanje regiona.

Kako se navodi u saopštenju iz Ministarstva spoljnih poslova Selaković je sagovornicima preneo da je članstvo u EU apsolutni prioritet spoljne politike Beograda i strateško opredeljenje, kao i da je Srbija u potpunosti posvećena reformskom procesu i unapređenju svih segmenata društva. Ocenio je da dinamika pristupnih pregovora treba da bude u skladu sa reformskim naporima Srbije, ali da ohrabruje što je ovogodišnji izveštaj Evropske komisije o napretku pozitivnije intoniran u poređenju sa prethodnim, te da se u tom smislu očekuje da će do kraja slovenačkog predsedavanja Savetu EU biti održana Međuvladina konferencija na kojoj će biti otvorena dva klastera.

Ministar je rekao da Srbija održava intenzivan dijalog sa zvaničnicima EU i dodao da veoma pozitivno gleda na odluku Saveta za spoljne poslove da se razmotri način da se partneri sa Zapadnog Balkana uključe u diskusiju o spoljnoj i bezbednosnoj politici.

Šef srpske diplomatije naglasio je da je EU najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srbije, informisavši sagovornike da je za poslednjih sedam godina trgovinska razmena Srbije i EU povećana 52 odsto, a izvoz srpskih proizvoda u EU uvećan 64 odsto, što je, kako je ocenio, zajednički rezultat.

Selaković je informisao šefove misija o borbi Srbije protiv pandemije, izrazivši spremnost za dalju saradnju sa partnerima iz Evrope i sveta u zajedničkoj borbi protiv koronavirusa.

Ambasador Žiofre je zahvalio ministru spoljnih poslova Selakoviću na prijemu ambasadora Evropske unije u Palati Srbija. Žiofre je pozdravio dosadašnji nivo saradnje EU i Srbije u oblasti zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, kao i važan doprinos Srbije misijama i operacijama EU.

– Zaista se nadamo da ćemo moći dalje da razvijamo usklađivanje spoljne politike Srbije sa Evropskom unijom. Savet za spoljne poslove EU je imao strateški razgovor o Zapadnom Balkanu u ponedeljak, politički dijalog o spoljnoj i bezbednosnoj politici je održan u Beogradu pre dva dana, par nedelja nakon objavljivanja Godišnjeg izveštaja. U Savetu za spoljne poslove postoji široka podrška snažnom angažovanju EU u regionu i daljem pridruživanju regiona u naše spoljnopolitičke napore. Imali smo dobru razmenu mišljenja o tome danas i radićemo na daljoj integraciji Srbije i regiona na svim nivoima – zaključio je ambasador.

Izvor: Kosovo online

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.