“Srbija lojalan partner Rusiji, može da očekuje povoljnu cenu gasa”

O značaju današnjeg sastanka u Sočiju i očekivanjima od sastanka predsednika Aleksandra Vučića sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom za RTS su govorili analitičar Dragomir Anđelković i glavna i odgovorna urednica “Sputnjika” Ljubinka Milinčić. Anđelković i Milinčićeva očekuju da će Rusija značajno izaći u susret Srbiji kada je reč o ceni gasa.

Srbija trenutno plaća 270 dolara za 1.000 metara kubnih, što je jedna od najnižih cena gasa u Evropi, ali aktuelni ugovor ističe za Novu godinu. Analitičar Dragomir Anđelković očekuje da će nam Rusija značajno izaći u suret sa cenom gasa, jer to nije samo korporacijska, već i geopolitička odluka, a Srbija se pokazala kao lojalan partner Rusije.

“Do sada smo plaćali 270 dolara za 1.000 kubnih metara. Berzanske cene su između 1.000 i 1.200. Moldavija je dobila 475, a ja verujem da ćemo dobiti i nižu cenu, jer je Srbija lojalan partner Rusiji. Očekujem da ćemo dobiti cenu između one koju sada plaćamo i cene koju je dobila Moldavija. Ona će svakako biti veća od postojeće, ali verujem da će se Vučić vratiti sa dobrom cenom”, rekao je za RTS Anđelković.

Sve teme od Kosova do EU bile su teme razgovora i u prethodnim susretima i biće i ubuduće, ali je pitanje cene i snabdevanja gasom ono što će biti u fokusu današnjih razgovora u Sočiju.

“Ništa vam ne znači povoljna cena ako nemate gasa. Mi smo udvostručili potrošnju gasa, a i u narednom periodu će ta potrošnja rasti 50-60 odsto i treba sada ugovoriti i te količine gasa”, rekao je Anđelković.

Glavna i odgovorna urednica Sputnjika Ljubinka Milinčić je sigurna da ćemo imati rezultate kakve želimo i ističe da se ne seća da su bile ovako pozitivne pripreme sastanka dva predsednika koji je za nas izuzetno važan, ali su i iz Rusije stizale poruke da je ovo susret prijatelja.

Kada je reč o ceni gasa koja će biti ponuđena Srbiji, Milinčićeva očekuje da će ona biti bolja od one koju je dobila Moldavija.

“Mi smo u odnosu na Moladaviju saveznik koja to više nije. U ceni gasa nisu samo ulogu igrali komercijalni razlozi, već i geoppolitički, a mi se nismo učlanili u NATO da bi činili inat Rusiji niti smo bilo kada radili na njenu štetu”, istakla je Milinčić.

Glavna i odgovorna urednica Sputnjika kaže da je cena gasa uračunate u sve što koristimo od cene hleba pa na dalje.

“Nama je svaki dinar važan, jer bi visoka cena gasa smanjila naš standard. Oni koji su verovali da će im vetar i sunce dati energiju sada moraju da plaćaju visoku cenu gasa. Rusija kao prodavac voli da zna da ima sigurnog kupca. Kina je napravila ugovor na 30 godina a Mađarska na 15 godina i dobili su povoljniju cenu. Kako je najavljeno Srbija bi trebalo da potpiše ugovor na 10 godina”, rekla je Milinčić.

Kaže da pitanje da li će Evropa izabrati rusku zimu ili gas ne bi trebalo da bude tema.

“Niko ne želi da mu se narod smrzava i još nije kasno da Evropa ispravi grešku koju je napravila”, rekla je za RTS Milinčićeva.

Izvor: rts.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.