RUSKA VOJSKA DOBIJA MOĆNO NAORUŽANJE: Stižu novi avioni sa hipersoničnim oružjem

U 2022. godini planirana je nabavka više od 200 jedinica osnovnog naoružanja, vojne i specijalne tehnike

Novi avioni sa hipersoničnim naoružanjem biće predati na borbeno dežurstvo vazduhoplovnim vojnim jedinicama Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije sledeće godine, izjavio je u intervjuu za list “Krasna zvezda” zamenik glavnokomandujućeg Vazdušno-kosmičkih snaga general-pukovnik Andrej Judin.

– Sledeća godina u vazduhoplovnim vojnim jedinicama Vazdušno-kosmičkih snaga proglašena je za godinu letačke obuke, a za protivvazdušnu, protivraketnu odbranu i kosmičke snage – za godinu borbenog dežurstva. Takođe nam predstoji da stavimo na borbeno dežurstvo i perspektivne modele oružja, vojne i specijalna tehnike, uključujući i hipersonično oružje – precizirao je on.

MiG-31Foto: Profimedia
Judin je dodao da je u okviru državnog odbrambenog naloga u 2022. godini planirana nabavka više od 200 jedinica osnovnog naoružanja, vojne i specijalne tehnike.

Rusija je trenutno jedina zemlja na svetu sa hipersoničnim raketama na dužnosti ili i visokoj stepeni borbene gotovosti.

Oružane snage Rusije imaju avionske sisteme “Kinžal” sa hipersoničnom raketom, hipersonična raketa “Cirkon” je na državnim ispitivanjima, a u službi su i strateške rakete sa hipersoničnim blokom “Avangard”.

Izvor: Srbija Danas/Sputnjik

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *