Selaković u Hagu o ekonomskoj i političkoj saradnji Srbije

BRISEL – Ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković, sastao se danas u Hagu sa šefom diplomatije Holandije, Benom Knapenom.

U pitanju je prva poseta šefa diplomatije Srbije Holandiji nakon 14 godina do koje dolazi u godini kada se obeležava 130 godina diplomatskih odnosa Kraljevine Holandije i Srbije.

“Danas smo opet ovde predstavljajući zemlju koja se ponovo zove Srbija. Sa ministrom spoljnih poslova Holandije razgovarao sam o pitanjima od obostranog interesa za dve zemlje, o produbljivanju političke i ekonomske saradnje. Nije normalno da prođe 14 godina od poslednje posete šefa diplomatije Srbije Holandiji sa kojom baštinimo dugu tradiciju diplomatskih odnosa, ali zato nas naše privredne zajednice u velikoj meri prevazilaze”, izjavio je Selaković u Hagu.

Selaković naglašava da je Holandija od 2010. do 2020. godine najveći investitor u srpsku privrede sa uloženih 8,2 milijarde evra i zaposlenih više od 17 hiljada ljudi.

S druge strane Holandija je zemlja članica EU čiji se glas sa posebnom pažnjom sluša u Briselu što ima veliki uticaj na evropski put Srbije.

Selaković podseća da Srbija “nije uvek imala holandski glas na svojoj strani” na evrointegracionom putu i naglašava da su Holanđani prepoznati kao strogi, ali principijelni partneri.

“Razgovarali smo o evropskom putu Srbije i napretku u pregovaračkom procesu. Izneo sam ono što je Srbija uradila na polju reformi ekonomije i vladavine prva i jačanja pravne države. U prilog tome ide činjenica o velikom broju investicija koje dolaze u Srbiju jer tolike investicije ne dolaze u zemlju koja je nesigurna i nema stabilan i predvidiv pravni sistem”, naglasio je Selaković.

Šef diplomatije Srbije dodao je da je Holandija posebno zainteresovana za situaciju u regionu zapadnog Balkana, sa fokusom na to kako se Srbija postavlja prema izazovima u regionu.

Selaković je naglasio da je veliko ohrabrenje činjenica da Holandija daje ozbiljnu podršku inicijativi “Otvoreni Balkan”, koju je predložio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a što su prihvatili lideri Severne Makedonije i Albanije.

Poseta šefa diplomatije Srbije Hagu ujedno je i poslednja dozvoljena zvanična poseta Holandiji, koja je od ove nedelje uvela striktne restriktivne mere u cilju zaustavljanja pandemije kovid-19.

Izvor: Tanjug,RTV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *