ULAGANJA SU STUB SRPSTVA NA KiM: Više od 11 milijardi za projekte, počela izgradnja vrtića u Goraždevcu, uskoro pomoć ugroženim porodicama

Država Srbija zna sa kakvim se problemima susreće naš narod i zato čini sve da im obezbedi mir i sigurnost, ali i najbolje uslove za život. Pomoć i podrška Kancelarije za KiM i Vlade Republike Srbije je veoma značajna i time se šalje jasna poruka srpskom stanovništvu – svako investiranje u južnu srpsku pokrajinu je samo još jedan izgrađeni stub srpstva na KiM.

Naša zemlja u svom budžetu ima dovoljno novca spremnog za ulaganje, ali i koji je uveliko uložen na prostoru Kosova i Metohije. Kada se kaže ulaganje, pod time se ne misli samo na finansijska sredstava, već i na brojne infrastrukturne projekte i kapitalna ulaganja.

Veoma je važno raditi, graditi, stvarati i doprinositi boljoj budućnosti jer na taj način možemo da vodimo računa i o našoj deci i našim životima. Bitno je stvarati bolje uslove za život, a gradnjom, obnavljanjem ili ulaganjem u pojedine objekte stvaraju se ti bolji uslovi, sa manje tenzija i incidenata.

U objavljenom dokumentu Kancelarije za KiM navode se najznačajniji projekti u koje je Srbija uložila novac kako bi obezbedila održivi opstanak i poboljšala uslove života srpskog stanovništva u pokrajini. Istaknuto je da je zahvaljujući aktuelnoj vlasti do sada izgrađeno više od 1.613 stambenih jedinica za interno raseljene, povratnike i socijalno ugrožena domaćinstva, u iznosu više od 1,500 milijardi dinara.

U 2019. godini koja je navedena kao primer, izgrađeno je 554 kuća za potrebe povratnika, interno raseljenih i socijalno ugroženih u vrednosti 194,36 miliona dinara, kao i 29 zgrada sa 522 stambene jedinice uz obezbeđenje i opremanje lokacija za izgradnju, u iznosu od 1,05 milijardi dinara. Takođe za 2.284 domaćinstva isporučena je pomoć u građevinskom materijalu u ukupnoj vrednosti od 199,84 miliona dinara.

Započeto je planiranje realizacije 233 projekta i finansiranje izrade projektno-tehničke dokumentacije za razne projekte, u ukupnom iznosu od 6,683 milijarde dinara. Za realizaciju svih projekata bila bi izdvojena sredstva u iznosu od 11,621 milijardi dinara.

U Zvečanu, opštini sa većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova, Srbija i Srpska pravoslavna crkva (SPC) su prethodne, 2020. godine, na površini od oko 15 hektara izgradili 300 stambenih jedinica u sklopu naselja “Sunčana dolina”, namenjenog raseljenim licima iz srpske zajednice sa Kosova. U izgradnju ovog naselja uloženo je više od 14 miliona dinara.

Infrastruktura i sport

Do danas, finansirana je izgradnja, rekonstrukcija i sanacija više kilometara puteva i ulica na KiM, mostova i nadvožnjaka, uređene su deponije, rekonstruisane vodovodno kanalizacione mreže, uređeni su brojni tereni i objekti za sportske namene. Za ova ulaganja izdvojeno je više od 350 miliona dinara.

Obrazovanje

Vlada Srbije, ministarstvo prosvete i Kancelarija za KIM pokazali su poslednjih godina koliko se ulaže u obrazovanje. Grade se škole i vrtići, rekonstruišu se postojeći školski objekti, radi se na teritoriji celog Kosova i Metohije.

Srbija ne dozvoljava da deca sa KiM oskudevaju u bilo čemu, zato i postoji trud da imaju iste uslove kao njihovi vršnjaci u celoj zemlji. Sredstva se izdvajaju za obrazovne institucije na KiM sa nastavom na srpskom jeziku, i za zdravstvene ustanove, kako bi se obezbedio i unapredio njihov svakodnevni rad.

Na Kosovu i Metohiji 103 škole (68 osnovnih i 35 srednjih) rade po planu i programu Ministarstva prosvete Srbije, ima i 17 predškolskih ustanova, a u sastavu Univerziteta Priština sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici nastava se odvija na 10 fakulteta i tri visoke škole strukovnih studija. Izgrađen je i kompletno opremljen Internat i Muzička škola “Stevan Hristić” u Stanišoru, kao i nov objekat Osnovne škole “Radoš Tošić” iz Osojana za potrebe izdvojenog odeljenja u selu Vidanje.

Juče počela izgradnja vrtića u najvećem srpskom selu u Metohiji

Na mestu gde je položen kamen temeljac, juče su počeli radovi za izgradnju vrtića u Goraždevcu.

Plac je obezbedila Eparhija raško-prizrenska kako bi se u novom vrtiću u najvećem srpskom selu u Metohiji igralo i brinulo o 60 mališana. Osim što je Eparhija obezbedila zemljište, projekat vredan 35 miliona dinara – finansira i Kancelarija za KiM.

Pomoć ugroženim porodicama – decembar 2021.

Još četiri socijalno ugrožene porodice u opštini Kosovska Kamenica rešiće svoje dugogodišnje stambene probleme, zahvalјujući sredstavima Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Pomoć porodicamaFoto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju
Porodica Srđana Dejanovića dobiće kompletnu nadogradnju kuće, a domaćinstva Nataše Đorđević, Sretena Dikića i Novice Simića dobiće pomoć u vidu građevinskog materijala za sanaciju i adaptaciju postojećih kuća, kroz zamenu prozora i vrata, crepa, podnih obloga, renoviranje kupatila, fasade i reparaciju ostalih oštećenja. Samo ove godine u stambeno zbrinjavanje u Kosovskoj Kamenici, Kancelarija je uložila više od 23,2 miliona dinara, čime su 103 porodice iz ove opštine dobile pomoć u izgradnji, rekonstrukciji i građevinskom materijalu.

Ekonomska pomoć i zdravstvo

Početkom ove, 2021. godine, posebnu finansijsku pomoć dobili su svi građani koji žive na Kosmetu, i to nezaposleni po 200 evra, dok su svi zaposleni kao i svako dete dobijali po 100. Tako je naprimer, petočlana porodica, u kojoj roditelji rade i imaju troje dece, dobila 500 evra, a ako su roditelji nezaposleni 700 evra.

Ispunjeno još jedno obećanje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučič tokom prethodne godine u jeku pandemije korona virusa, obećao je realizaciju obnove KBC Kosovska Mitrovica, kao i ulaganje u obnovu KBC Gračanica.

U novembru mesecu 2021. godine, to obećanje je ispunjeno. Naime, radovi na renoviranju i dogradnji Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica zvanično su i počeli, i to renoviranjem Odeljenja fizijatrije.

Započeta je prva faza izgradnjom zgrade Fizijatrije i rehabilitacije, površine oko 1.500 kvadratnih metara. Radi se kompletna rekonstrukcija zgrade i nadogradnja. Kroz faze će biti završena rekonstrukcija, dogradnja i nadgradnja kompletnog KBC-a. Biće to savremena zgrada koja će ispunjavati sve potrebe građana i uslovi lečenja se neće razlikovati od onih u Nišu, Kragujevcu ili Beogradu.

Kliničko bolnički centar Kosovska MitrovicaFoto: Kliničko bolnički centar Kosovska Mitrovica
Kako je ranije najavljeno, kada se završi kompletna rekonstrukcija i nadogradnja KBC u Kosovskoj Mitrovici, to će biti savremena bolnica koja će se prostirati na 20.000 kvadratnih metara i imaće 559 raspoloživih ležajeva.

Direktor KBC Gračanica Bratislav Lazić rekao je da ga raduje ulaganje u zdravstveni sistem na KIM. On je tokom jednog intervjua rekao da su izgradnja novog KBC u Gračanici i rekonstrukcija postojećeg u Kosovskoj Mitrovici veoma značajni projekti koji ne koristi samo medicinskim radnicima nego i pacijentima.

– Velika energija i velika snaga države Srbije, koja je u ekonomskom smislu ojačala, omogućilo da pomogne svom stanovništu na KIM. Mi smo veoma zahvalni i zadovoljni zbog toga. Veliki broj građana gravitira KBC u Gračanici – rekao je direktor ove zdravstvene ustanove Bratislav Lazić.

Renovirana i ambulanta u selu Suvo Grlo sredstvima Kancelarije za KiM

U selu Suvo Grlo, u opštini Srbica, ovog meseca otvorena je kompletno renovirana ambulanta sredstvima Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Ova zdravstvena ustanova, kojoj gravitira oko 120 žitelјa Suvog Grla, počela je sa prijemom pacijenata, a građanima je pored lekara i medicinske sestre dostupno i sanitetsko vozilo 24 sata dnevno. Ambulanta je bila u lošem stanju, krov je propao, kao i stolarija, izolacija, instalacije, bila je primetna vlaga. Sada je sve to rekonstruisano.

Namera svakog ulaganja na KiM kroz bilo kakav projekat jeste ta da se dokaže snaga Srbije, koja je veća nego ranijih godina i decenija, a da građani od toga imaju konkretne koristi.

Izvor: Srbija Danas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.