FABRIKE, GASOVOD, PUTEVI: Ovo su najveći projekti koji su pred nama, za investicije izdvojeno 14 MILIJARDI EVRA

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u svom godišnjem obraćanju da će Srbija, prema konačnoj fleš proceni, imati rast BDP-a prošle i ove godine, posle Irske, biti prva zemlja u Evropi.

– Takav plus niko neće imati, to je veliki uspeh građana Srbije i ja njima hoću da čestitam. Hoću da dokažem da možemo da pobedjujemo, ne samo u sportu, već smo ujedinjeni uspeli da napravimo, u prethodne dve godine, najveću stopu rasta. Mi ovakvu stopu rasta nismo imali nijedanput od 2002, otkad se meri zvanično. Očekujemo da naš BDP za ovu godinu bude 53 milijarde, a pre 7 godina smo imali 33 milijarde evra. Po tome vidite koliko je Srbija napredovala. Sledeće godine očekujem 58 milijardi evra, istakao je predsednik.

Predsednik je rekao da je naredni period veoma važan, a zatim je govorio o planovima i investicijama.

– Naša ideja je da Srbija do 2025. ima prosečnu platu 900 evra. Mi se ne igramo, mogli smo to hazarderski da uradimo, ali nismo. Bolje kamen po kamen pogača, nego da ugrozimo naše javne finansije. Do 2025. očekujemo da 14 milijardi evra bude uloženo u kapitalne investicije, u to spada i kanalizacija. Čak 500 miliona evra za energetiku, 500 miliona evra za razvoj sportske infrastrukture, 300 miliona za poljoprivredu, rekao je predsednik.

Ovo su najveći infastrukturni projekti u toku i koji naš čekaju 2022. godine.

Gasovod
Izgrađen je gasovod od granice sa Bugarskom, do granice sa Mađarskom. Spajanje interkonektora na blok stanici od Bugarske, preko Srbije, do mađarske granice, sa mađarskim gasovodnim sistemom, ozvaničeno je u julu predajom potpisanog ugovora između “Srbijagas” i mađarskog transportera gasa FGSZ-u, čime su rešeni svi međusobni uslovi transporta gasa preko dve granice.

Završen je kompletan linijski deo od turske obale, preko teritorije Turske, Bugarske i naše zemlje, do ulaza u Mađarsku, čime će kapacitet na izlazu iz Crnog mora od 15,75 milijardi kubnih metara gasa, moći da se koristi širom srednje Evrope.

Fabrike
U toku 2021. otvoreno je 18 fabrika/pogona, ukupna planirana vrednost investicije je oko 768 miliona evra, uz planirano otvaranje oko 11.480 radnih mesta.

Položenih temeljaca fabrika-pogona bilo je 6, ukupne planirane vrednosti oko 221 milion evra, uz planirano otvaranje oko 1.540 radnih mesta.

Putevi
U Srbiiji se trenutno projektuje i gradi oko hiljadu kolometara brzih saobraćajnica. Među radovima koji predstoje je i još jedan važan auto-put – šumadijski koridor “Karađorđe”, a u planu je i gradnja deonice autoputa od Požege do Boljara ka Crnoj Gori, dugačke 107 km, koja će ubrzati putovanje do Jadranskog mora.

Izgradnja brze saobraćajnice Novi Sad-Ruma (Fruško-gorski koridor), 47,7km
Izgradnja saobraćajnice Ruma- Šabac- Loznica, 77, 05km
Kuzmin – Sremska Rača 18km
Deonica Preljina-Požega 30,96km
Moravski koridor, 110km
Izgradnja deonice Novi Beograd – Surčin 7,9 km
Obilaznica oko BG sektor B 4,5,6: most na Savi, Ostržnica – Bubanj Potok 20,4km
Izgradnja brze Saobraćajnice Iverak – Lajkovac 18,3 km
Izgradnja saobraćajnice Požarevac – Veliko Gradište – Golubac, oko 69km
Izgradnja autoputa E – 80 Niš-Merdare- Deonica Niš-Pločnik 32, 6 km
6.100 km kanalizacije i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda/deponije: ukupno 6.100 km kanalizacione mreže, izgradnja 211 postrojenja u 110 lokalnih samouprava
Železnice
Započeti radovi:

pruga Novi Sad- Kelebija u okviru mađarsko-srpske železnice
pruga Niš-Brestovac u okviru pruge Niš-Preševo-EU
na izgradnji beogradskog metroa
Sledeće godine počinju radovi na pruzi Beograd-NIš sa EU
Najvažniji projekat je pruga od Kelebije do Preševa sa svim partnerima ( Kinezi, Rusi, EU).

Izvor: Srbija Danas/Blic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.