Šta očekuje Novaka – može li diplomatski pasoš da ga zaštiti od deportacije?

MELBURN – Postoji nekoliko potencijalnih scenarija koji se tiču najboljeg tenisera sveta:
1. U slučaju da Đokovićevi advokati ne podnesu žalbu, on će momentalno biti deportovan iz Australije.

2. U slučaju da Đokovićevi advokati podnesu žalbu i sud ne odluči u njegovu korist, biće deportovan nakon suđenja.

*U oba ova slučaja, po članu 133C (3) Zakona o imigracijama, preti mu zabrana ulaska u Australiju na tri godine, ali ona nije definitivna, već se može menjati u skladu sa odlukom suda u Melburnu.

3. U slučaju da Đokovićevi advokati podnesu žalbu i sudi odluči u njegovu korist, viza će mu ponovo biti vraćena i on će moći da učestvuje na Australijan openu.

4. Postoji mogućnost i da Novak dobije privremeni nalog suda koji bi mu dozvolio da ostane u zemlji dok traje turnir, što bi mu omogućilo i da nastupi na prvom grend slemu u sezoni.

Može li diplomatski pasoš da zaštiti Novaka od deportacije?

Novak Đoković verovatno neće moći da se osloni ni na posedovanje diplomatskog pasoša kako bi izbegao deportaciju i ostao u Australiji.

Najboljem teniseru sveta ponovo je poništena viza odlukom ministra za imigracije u Federalnoj vladi Australije Aleksa Hoka, koji je iskoristio diskreciono pravo da mu poništi vizu ukoliko misli da je to od javnog interesa.

Činilo se da bi njegov adut mogao da bude diplomatski pasoš, koji je zajedno sa saigračima iz reprezentacije, dobio 2011. godine povodom osvajanja Dejvis kupa.

Prema članu 9. stava 5. Zakona o putnim ispravama Republike Srbije, diplomatski pasoš se izdaje državljanima Republike Srbije koji u skladu s međunarodnim pravom u inostranstvu imaju status diplomatskog agenta, konzularnog funkcionera, funkcionera međunarodnih organizacija, diplomatskim kuririma, kao i najvišim državnim funkcionerima.

Izdavanje diplomatskog pasoša i službenog pasoša bliže se uređuje propisom Vlade.

Herald san je preneo da je Ambasada Srbije u Australiji potvrdila da trenutno čuva oba Đokovićeva pasoša – normalan, kao i diplomatski pasoš čiji je vlasnik više od 10 godina.

Međutim, australijsko Ministarstvo spoljnih poslova i trgovine navelo je da diplomatski ili službeni pasoši “ne daju nosiocu nikakva posebna prava ili privilegije”.

“Pojedinačne zemlje mogu dodeliti, prema sopstvenom nahođenju, određena prava i privilegije vlasnicima diplomatskih i službenih pasoša”, stoji u saopštenju ministarstva.

Australijski Skaj njuz kontaktirao je srpsku ambasadu u Australiji povodom ovog pitanja, ali još nije objavio odgovor.

Izvor: RTS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *