“SA OVIM UGOVOROM, NEBO JE GRANICA ZA SRPSKU PRIVREDU” Brnabić o susretu Aleksandra Vučića i Kine Si Ðinpinga

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da je najbolja vest sa sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Kine Si Ðinpinga – najava ugovora o slobodnoj trgovini između Kine i Srbije.

Premijerka Brnabić je na Tviteru navela da je Srbija u 2021. godini imala rekordan izvoz u Kinu, oko milijardu dolara, što je 157,7 odsto više nego u 2020. godini.

Istakla je da je u poslednjih 10 godina izvoz u Kinu povećan 152 puta, a da je 2010. godine bio 7,3 miliona dolara .

– Sa ovim ugovorom, nebo je granica za SRB privredu! – napisala je Brnabić.

Podsetimo, Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Pekingu sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

– Veoma sam zadovoljan, nekoliko puta me nazvao starim prijateljem, a kineska poslovica kaže da su najbolji staro vino i stari prijatelji. Potvrdio je da jedva čeka da dođe u Srbiju, ali da nigde nije išao zbog korone ili veoma retko. Razgovarali smo o strateškim stvarima, međusobnoj podršci u očuvanju terotorijalnog integriteta u međunarodnim institucijama i organizacijama i to je veoma važno zbog Kosova i Metohije. Razgovarali smo i o ugovoru o slobodnoj trgovini, vojno-tehničkoj saradnji, infrastrukturnim projektima. Velika je čast za nas i mnogo im hvala – rekao je predsednik Srbije za RTS nakon sastanka u Pekingu.

To je sedmi susret Vučića i Sija, a predsednik Srbije je prvi zvaničnik koji se, posle Vladimira Putina, danas sastao sa kineskim predsednikom.

Sastanak je trebalo da traje 20 minuta, ali je produžen i trajao je pola sata.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.