Stefanović i Gverini: Budućnost Srbije je u Evropi

BEOGRAD – Ministar odbrane Nebojša Stefanović razgovarao je danas u Beogradu sa italijanskim kolegom Lorencom Gverinijem koji je ocenio da je ulazak zapadnog Balkana u EU veoma značajan za očuvanje geopolitičke ravnoteže u južnoj Evropi i naglasio da Italija smatra da je budućnost Srbije u Evropi. Beograd može da računa na našu snažnu podršku, rekao je Gverini na zajedničkoj konferenciji u Starom Generalštabu kada je i zahvalio Srbiji na podršci iskazanoj stavom o očuvanju teritoraijalnog integireta Ukrajine.

Za Italiju je, kako je naglasio, veoma važna zajednička saradnja kako bi mir bio osiguran a što između ostalog pokazuje i angažovanje u Kforu kako bi se obezbedio prosperitet u čitavom regionu Balkana.

Naša osnovna funkcija je da budemo nepristrasan garant bezbednosti regiona, rekao je on.

“Balkan je za Evropu region veoma važan u strateškom smislu i zato verujem da će se obim naše saradnje i odnosa dodatno razvijati i biti u funkciji približavanja Srbije Evropi. To će biti faktori koji će dovesti do obostrane koristi, rekao je ministar odbrane Italije i zahvalio što Srbija i Italija zajendički sa poverenjem gledaju da se već srdačni i dobri odnosi osnaže.

Podsetio je da živimo u vremenima velikih tenzija zbog rata u Ukrajini i naglasio da će Italija nastaviti se da se zalaže za kredibilan procesa pregovora.

Gverini je zahvalio na aktivnom učešću Srbije u veoma bitnim operacijama EU i izrazio zadovoljstvo što je ta sinergija pokazala efikasnost u Somaliji, u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Dodao je da Italija, kao i drugi međunarodni faktori ceni i doprinos srpskih snaga u Libanu.

“Nadam se da će naš dijalog i odnosi moći da se razvijaju i dalje na uspešan način. Spremni smo da pružimo svaku vrstu podrške u tom smislu, da to bude konkretan lojalan i iskren odnos, rekao je on.

Stefanović je zahvalio Italiji na snažnoj podršci i ocenio da saradnja koja je na visokom nivou raste iz godine u godinu. Podsetio je na izuzetno važnu ulogu Italije u Kforu i njenih vojnika raspoređenih u zaštiti manastira i srpskog stanovništva.

Njihova uloga izuzetno je važna u održavanju mira u našoj južnoj pokrajini, rekao je ministar zahvalio što su uvek spremi da zajednički rade na ciljevima i zadacima vezanim ne samo za bezbednost regiona već i Evrope.

Naše učešće u misijama širom sveta govori koliko je Srbija posvećena zaštiti međunarodnog prava i očuvanju bezbednosti i u našem delu Evrope,

Srbija se pokazala kao partner od poverenja u izgradnji mira, ali i ekonomije i svih ostalih činilaca koje vode ka prosperitetu, rekao je on.

Stefanović je podsetio da je Italija jedna je od država koja snažno podržava EU put Srbije ne samo rečima već i konretinim delom, a ujedno je i jedan je od najvećih investitora.

Podsetio je da Srbija podržava i ulazak svih komšija u EU jer je to kako je naglasio najbolje za nastavak prosperiteta, za zajedničku bezbednost i sve pozitivne procese u EU.

Srbija se kako je dodao zalaže za evropski put i zato što je stepen vrednosti koji dele građani EU upravo onaj koji dele i građani Srbije.

Ministar Stefanović podsetio je srpski I italijanski vojnici sjajno sarađuju u misiji Libanu, i da se nedavno na licu mesta uverio u to.

Naši vojnici se pod italijanskom komandom osećaju dobrodošlo, žive kao braća u složenom vremenu u zemlji čija je bezbednost veoma složena, rekao je on.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.