Dodik: Šmitov pokušaj vlastite legitimacije

BANJALUKA – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je, povodom današnjeg susreta Aleksandra Vučića sa Kristijanom Šmitom u Beogradu, da taj susret vidi kao Šmitov pokušaj vlastite legitimacije kao visokog predstavnika.

Dodik je u izjavi za Srnu rekao da je pre susreta predsednika Srbije sa Šmitom razgovarao sa Vučićem, da mu je ponovio stavove Republike Srpske, ali i da razume poziciju Srbije.

Vučić je u Beogradu razgovarao sa Šmitom i tom prilikom izrazio neslaganje za poslednjim odlukama i primenom bonskih ovlašćenja.

Dodik je ponovio da Šmit nije izabran za visokog predstavnika u skladu sa procedurama koje propisuje Aneks 10 Dejtonskog sporazuma i da ne vidi destinaciju u koju bi mogao da ode a da ga to legitimiše.

“Njegova turistička putovanja neće ga legitimisati kao visokog predstavnika. To nije pitanje gde je on bio, sa kim se sastao ili gde je govorio. To je pitanje koje se rešava procedurama po kojima su svi visoki predstavnici u BiH dolazili. Savet bezbednosti UN nije potvrdio njegovo imenovanje, što ga čini jedinom osobom koja tvrdi da je visoki predstavnik a da se nije našao ni u jednoj rezoluciji Saveta bezbednosti”, naveo je Dodik.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.