Joksimović i Hmelar o prioritetima predsedavanja Češke

BEOGRAD – Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović danas je sa zamenikom ministra spoljnih poslova Češke zaduženim za evropske poslove, Alešom Hmelarom, razgovarala o prioritetima nastupajućeg polugodišnjeg češkog predsedavanja Savetom Evropske unije u kontekstu procesa pristupanja Srbije Uniji, ali i aktuelnih geostrateških okolnosti koji utiču na mir i bezbednost u Evropi.

Joksimović je sagovornika upoznala sa nastojanjima Srbije da što brže dostigne sva neophodna merila iz procesa pristupanja.

„Do sada smo otvorili dva klastera u pregovorima sa EU, pripremili još jedan, a u preostala dva pokrenuli smo sve procese neophodne da bismo uskoro ispunili kriterijume i za njihovo otvaranje“, rekla je ministar, navedeno je u saopštenju.

Posebno je ukazala na veoma značajne rezultate u jačanju vladavine prava i demokratije, koji su ključni za dalji napredak na evropskom putu. Te rezultate, kako je rekla, u velikoj meri uvažila je i Evropska komisija u svom najnovijem nezvaničnom dokumentu o stanju ovih oblasti u Srbiji, pre svega o reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, izbornom zakonodavstvu, medijskim slobodama.

Ministar je izrazila uverenje da će i češko predsedavanje, kada je reč o politici proširenja EU, biti u skladu sa do sada više puta potvrđenom nedvosmislenom porukom naših evropskih partnera da nikakvih zamena za članstvo u EU nema, već da je u svakoj fazi sprovođenja te politike reč o produbljivanju saradnje, a u okviru postojećih pristupnih pregovora sa Srbijom.

Joksimović je podvukla da naša zemlja ostaje strateški politički i ekonomski partner EU, sa kojom deli cilj usmeren na jačanje mira, demokratije i integracije u Evropi.

Aleš Hmelar izjavio je da je cilj češkog predsedavanja da doprinese što je moguće više stvaranju uslova za bezbednost i prosperitet EU, uz poštovanje ključnih evropskih vrednosti slobode, socijalne pravde, demokratije i vladavine prava i odgovornosti za životnu sredinu.

Prema njegovim rečima, Unija mora da se usredsredi na sopstvenu bezbednost, kao i na obezbeđivanje strateške otpornosti i konkurentnosti evropske privrede.

Hmelar je izrazio uverenje da će Srbija, koju njegova zemlja podržava na evropskom putu, značajno doprineti tim ciljevima kako bi EU bila strateška zajednica koja brani osnovne vrednosti, ljudska prava, slobodan način života i liberalnu demokratiju.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.