MAĐARSKA SE UBRZANO NAORUŽAVA! Orban poručio: Sitacija može da se promeni, moramo pokrenuti motore

Mađarska će ubrzati razvoj programa odbrane, rekao je danas premijer Viktor Orban.

– Moramo radikalno povećati svoje odbrambene sposobnosti – izjavio je za državni radio Orban i naglasio da je u interesu Mađarske da se rat u susednoj Ukrajini završi što pre.

On je u obraćanju nakon samita NATO saveza, na kojem je Alijansa odlučila da primi u članstvo Finsku i Švedsku, rekao da je “vojna realnost” u Ukrajini takva da ta zemlja svakog dana gubi mnogo vojnika i da se čini da je rat daleko, ali da situacija može da se promeni.

Orban je rekao da Mađarska, kao članica Alijanse, mora da ostane izvan ovog rata.

– Moramo pokrenuti motore i ubrzati razvoj programa odbrane, dodao je mađarski premijer.

Orban, koji je na izborima u aprilu osvojio četvrti uzastopni premijerski mandat, izjavio je da Mađarska nije spremna da pregovara o potencijalnom embargu ili ograničenju uvoza ruskog gasa u EU jer bi to ugrozilo mađarsku ekonomiju.

– Nisu neophodne sankcije nego momentalni prekid vatre i mirovni razgovori, rekao je Orban i dodao da je potreban mir da bi se zaustavila “ratna inflacija”.

Stopa inflacije u Mađarskoj je dvocifrena iako su ograničene cene energenata i osnovnih namirnica. Nacionalna banka Mađarske u utorak je povećala referentnu kamatnu stopu na 7,75 odsto.

Izvor: Srbija Danas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.