Brnabić: Rezolucija EP jasna poruka, pre svega Srbima na Kosovu

Premijerka Ana Brnabić ocenila je da je rezolucija o Srbiji, koju je nedavno usvojio Evropski parlament, neobavezujući dokument, ali i “jasna poruka, pre svega Srbima na Kosovu i Metohiji”.

Gostujući na televiziji Pink, ona je ocenila da je poenta usvajanja takvih dokumenata “da se stalno vrši pritisak na Srbiju”.

– Rezolucija EP je potpuno u skladu sa politikom koja kaže da Briselski sporazum postoji za Beograd, ali ne i za Prištinu. Na tom sporazumu stoji potpis Brisela, odnosno Ketrin Ešton. Kako možete nešto da tražite od Beograda, a duže od devet godina ne možete da obezbedite primenu sporazuma koji ima 15 tačaka – kazala je premijerka.

Ona je upitala Brisel i Prištinu “gde je Zajednica srpskih opština”.

– Prvih šest tačaka Briselskog sporazuma se odnosi na ZSO, a preostalih devet je Beograd već ispunio. Kad imate pravo da usvajate onakvu rezoluciju, da nam svakog dana pričate o našim obavezama, koje inače nigde nisu zapisane, onda pitam gde je ZSO – rekla je premijerka.

Ponovila je da se u zvaničnom dokumentu EU za poglavlje 35 “nigde ne pominje” međusobno priznanje Srbije i Kosova, već da je Kosovo predstavljeno zvezdicom, u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244.

– Tu se pominje sveobuhvatna normalizacija u skladu sa rezolucijom 1244, nigde se ne pominje međusobno priznanje – kazala je Brnabićeva.

Povodom upada specijalne jedinice kosovske policije u Štrpce, ona je ocenila da se trend nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji “samo zahuktava” i da “teror” nad njima postaje “u svakom smislu sve gori i strašniji”.

– Ove godine smo videli nove stvari koje je Priština uradila, ukinula je pravo glasa Srbima na Kosovu i Metohiji, najpre na referendumu, a potom i na izborima 3. aprila. Na to su EU i Kvinta reagovali samo saopštenjem i nije bilo ništa, a Priština je potom prijavila članstvo u Savetu Evrope, organizaciji koja je čuvar ljudskih prava – rekla je premijerka.

Dodala je da je atentat na bivšeg premijera Japana Šinza Abea “tužna vest za Srbiju” jer je, po njenim rečima, mnogo uradio na ekonomskom i političkom zbližavanju dve zemlje.

Izvor: beta.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.