Rezolucija je sramota, nećemo dozvoliti prekrajanje istine

BEOGRAD – Član delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Dubravka Filipovski izjavila je da Srbija osuđuje odluku albanskog parlamenta kojom se odbacuju navodi iz Rezolucije SE o trgovini organima kidnapovanih Srba i to u trenutku kada je Albanija dobila želeo svetlo za početak pregovora o priključenju EU.

Ona navodi da će se Srbija svim pravnim sredstvima boriti protiv prekrajanja istine i za Rezoluciju PSSE na osnovu izveštaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima na KiM i u Albaniji a za koju je glasalo 47 zemalja članica PSSE.

“Sramota je i nedopsutivo to što su uradili. Svim legitimnim sredstvima ćemo se boriti protiv albanske rezolucije, imaćemo mnoge zemlje na našoj strani plus pet članica EU koje nisu priznale nezavisnost KiM”, rekla je Filipovski.

Vrlo dobro se znalo da se Srbija zalagala da Severna Makedonija i Albanija što pre počnu pregovore jer je to u regionalnom interesu, u duhu pomirenja i prosperiteta, navela je Filipovski za Tanjug uz konstataciju da jučerašnji potez Tirane predstavlja negiranje zločina i da nije u duhu pomirenja.

Srbija ima dokaze, kaže ona, da su nad Srbima na KiM i u Albaniji u žutoj kući izvršeni zločini, da su im monstruozno vađeni organi, i Beograd ih je dosavio evropskim institucijama, SE i Evropskom sudu za ljudska prava.

Ocenila je da je sramota što evropske institucije nisu, kako kaže, mrdnule dalje od Rezolucije SE o trgovini organima i nisu ništa preduzele povodom navoda Dika Martija.

Skupština Albanije jednoglasno je sinoć izglasala Rezoluciju kojom se odbacuju optužbe za trgovinu organima tokom rata na Kosovu iz izveštaja Saveta Evrope.

U izveštaju iz 2010. godine, koji je sastavio Dik Marti, a odobrila Parlamentarna skupština SE, tvrdi se da su lideri Oslobodilačke vojske Kosova bili umešani u trgovinu organima tokom 1998-99. godine.

U tekstu Rezolucije čiji je pokrovitelj Socijalistička partija, Parlamentarna skupština SE se poziva da preispita Rezoluciju 1782, kojom je odobrila Martijev izveštaj, kao i da “preispita navode o ilegalnoj trgovini ljudskim organima u Albaniji i na Kosovu, u svetlu dogadaja koji su se desili”.

U Rezoluciji čiji je pokrovitelj stranka Edija Rame navodi se da su tvrdnje Martija o “ubijanju ljudi radi vađenja i prodaje organa i ilegalnoj trgovini ljudskim organima u Albaniji i na Kosovu “tvrdnje koje su “ostale neargumentovane, neodobrene i nezasnovane na dokazima i činjenicama”.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.