Ovo sigurno niste znali: Evo ZA ŠTA ZAPRAVO SLUŽI RUPA NA OTVARAČU na limenci!

Zanimljivost za koju verovatno niste ranije čuli

Za limenke iz kakvih danas pijemo zaslužan je američki inženjer Ermal K. Frejz. On je 1963. godine patentirao svoju ideju za otvaranje limenke, tzv. otvaranje na povlačenje.

Ta rupa na otvaraču limenke soka može da posluži za držanje slamčice na mestu čime je ispijanje tekučnosti lakše. Naime, otvor za ispijanje na limenci može da bude jako prljav, prepun bakterija i virusa, jer ko zna gde je ta limenka sve bila dok nije došla do vas.

Pre njegovog izuma limenke sa napicima su se otvarale posebnim otvaračem koji je on jednog dana 1959. godine zaboravio kod kuće, pa je limenku jedva otvorio. Tada mu je sinulo da bi trebalo da se otvaraju jednostavnije, da ne zavise od zasebnog otvarača. I uspeo je u tome.

Prve slamčice su bile od trske
Slamčice su još davno, pre više od 6000 godina, koristili stari Sumerci kada su zajedno ispijali piće iz zajedničke posude. Njihove slamčice su bile dugačke i napravljene od trske.

Za sličan dizajn kakav poznajemo danas zaslužan je Amerikanac Marvin Čester Stuon. Najpre je eksperimentisao jednom vrstom trave, ali ta slamka je bila nestabilna i ostavljala je ukus trave u piću i talog. Potom je u ruke uzeo papir, zapravo traku papira koju je omotavao oko olovke, zalepio i olovku izvukao.

Ali i tu je postojao problem jer papir i tečnost ne idu zajedno, pa je papirnu slamku dodatno obložio papirom. Ideju je patentirao 1888. godine i krenuo s proizvodnjom. Slamke su bile dugačke 22 centimetra.

Izvor: Srbija Danas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.