Petković sa ambasadorom Turske o stabilizaciji u regionu

BEOGRAD – Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Republike Turske u Srbiji Hamijem Aksojem sa kojim je razmenio mišljenja o perspektivama za nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, sa ciljem stvaranja uslova za društveni i ekonomski razvoj na Kosovu i Metohiji i trajnu stabilizaciju prilika u regionu.

Petković je konstatovao da je ovo jedan od najtežih perioda po pitanju bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji, ali i uopšte, kada se saglada bezbednosna i politička situacija u svetu, saopštila je Kancelarija za KiM.

On je dodao da su nedavni jednostrani i protivpravni potezi Prištine i Kurtijevo dalje insistiranje na 31. oktobru, kao krajnjem roku za preregistraciju vozila sa tablicama koje izdaje Srbija na registarske tablice tzv. Kosova, direktna pretnja miru i novi izvor destabilizacije prilika na terenu.

Takođe, izgradnjom nelegalnih baza ROSU na severu Kosova i Metohije prištinska strana poništava sve što je do sada dogovoreno u Briselu i potpuno nezakonito preuzima nadležnost KFOR-a, koji jedini ima pravo da bude prisutan u zelenoj zoni, što jasno pokazuje da Priština zapravo ne želi dogovore, već sukobe i tenzije, upozorio je Petković.

Prema njegovim rečima, neprimereno je i nedopustivo da se relativizuju obaveze koje je Priština na sebe preuzela u dosadašnjem toku briselskog dijaloga, posebno obaveze koje se odnose na uspostavljanje Zajednice srpskih opština, sa kojom se kasni gotovo deset godina, ali i nesprovođenje nedavno postignutog sporazuma o energetici i nesaradnja po pitanju nestalih lica.

Uprkos svemu Beograd će se i dalje boriti za očuvanje mira na Kosovu i Metohiji i regionalne stabilnosti i uvek će istupati sa inicijativama koje vode povezivanju i ekonomskom napretku, nadajući se da će u nekom trenutku i druga strana shvatiti da je to jedini koncept koji obezbeđuje mir i stabilnost, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Petković je sagovorniku zahvalio na saradnji, zasnovanoj na poverenju i podršci naporima koje Srbije ulaže da se obezbedi trajan i održiv mir u regionu, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.