Drecun: Samit u Tirani bio bi besmislen bez učešća Srbije

BEOGRAD – Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je danas da bi predstojeći samit EU-Zapadni Balkan u Tirani bio besmislen bez učešća naše zemlje, jer je Srbija najznačajnija država u ovom regionu.
Drecun je gostujući na TV Pink naveo da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić proceniti da li treba da prisustvuje samitu, ali da bi, ukoliko donese odluku da ne ode, to bila “katastrofa” za EU i druge zemlje regiona.

“Srbija je najznačajnija zemlja u ovom regionu, samit EU sa zemljama Zapadnog Balkana bio bi besmislen bez učešća Srbije”, kazao je Drecun.

Dodao je da će Vučić proceniti da li treba da prisustvuje na samitu i da ukoliko ode može da iznese stavove i brani poziciju naše zemlje.

Drecun je ocenio i da se samit u Tirani održava u uslovima snažnog geopolitičkog sučeljavanja zapada sa Rusijom i pokušaja tzv. “obuzdavanja” Rusije.

“Čini mi se da je prvenstveni cilj ovog sastanka da se od strane EU demonstrira snažno jedinstvo kada je u pitanju odnos prema ovom regionu, da pokažu da u regionu nema mesta za bilo kakvo rusko prisustvo i uticaj”, naveo je Drecun.

Kada je reč o Kurtijevom imenovanju Nenada Rašića u tzv. vladi Kosova, Drecun kaže da je takva odluka politički iracionalna, štetna i destabilizujuća.

“Takva odluka nema legitimitet jer nije opravdano da se suprotno volji većinskog srpskog naroda na mesto njihovog predstavnika u tzv. vladi Kosova delegira i postavi neko ko ne uživa podršku i za koga se zna da neće raditi u interesu srpskog naroda”, naveo je Drecun.

Kako je rekao, na Kurtijevo ponašanje EU se ponaša blago i tolerantno kao da mu pruža podršku, iako zvanično ne priznaje lažnu državu Kosovo.

Drecun je dodao i da se blagim reakcijama EU Kurti ohrabruje da nastavi sa takvim ponašanjem, umesto da se podstakne na politički racionalne postupke.

“Kurti nas stalno uvodi u neke nove probleme, stalno onemogućava da se postigne bilo kakav napredak u tim razgovorima između Beograda i Prištine. Stalno podiže tenziju i usmerava mržnju Albanaca prena srpskom narodu”, kazao je Drecun.

Istakao je da Pristina vodi kampanju institucionalnog i fizičkog nasilja nad Srbima u kojoj se ne poštuje volja srpskog naroda koja je iskazana na izborima, te da se stvaraju problemi koji treba da izvrše pritisak da srpski narod da svoju budućnost više ne vidi na KiM, a u cilju da se Beogradu onemogući bilo kakva politika zaštite vitalnih državnih i nacionalnih interesa na tom prostoru.

“To je politika sukoba, incidenata, destabilizacije situacije. Takva politika obeležava ovaj period otkada je Kurti na čelu privremenih prištinskih institucija i to se neće promeniti dok god je on na vlasti”, kazao je Drecun.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.