SRBIJA JE POVUKLA JASNE CRVENE LINIJE! Dačić: Zaustaviti napade na Srbe pa da razgovaramo

Svaki predlog dogovora koji ne podrazumeva tzv. Kosovo kao nezavisnu državu i njeno priznanje, odnosno članstvo u Ujedinjenim nacijama, dobra je osnova za dalji dijalog, poručio je šef srpske diplomatije

Srbija je po pitanju dijaloga s Prištinom povukla jasne crvene linije dokle i šta može, a koje podrazumevaju formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) i nemogućnost ulaska Kosova u Ujedinjene nacije. Slične poruke mogu se čuti i od međunarodnih zvaničnika, doduše ne u tako izričitom tonu. No, jedno je sigurno, a to je da Priština ulazi u nastavak dijaloga sa oslabljenom pozicijom, ocena je i tamošnjih analitičara i opozicije.

Naime, o linijama koje neće biti upitne tokom dijaloga, govorio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je bio izričit.

Natopljene srpskom krvlju
– To su formiranje ZSO i da nema stolice za Kosovo u UN pretpostavljam, ali i da ne bude napada na Srbe na KiM. Više puta smo govorili o crvenim linijama koje ne smeju da se prelaze u pregovorima s Prištinom, i predsednik Aleksandar Vučić i ja. Mi smo te linije utkali i u Briselski sporazum. Ali te linije u ovom slučaju nisu samo političke nego i životne. One su crvene zato što su, kao i celo Kosovo i Metohija, natopljene srpskom krvlju. Naše crvene linije su i duhovne i kulturološke, i tiču se zaštite i očuvanju naših svetinja i kulture na Kosovu. I da budem jasan, naša crvena linija je… ne damo Kosovo i bilo šta srpsko na Kosovu – istakao je Dačić.

On je ranije rekao da je svaki predlog dogovora koji ne podrazumeva tzv. Kosovo kao nezavisnu državu i njeno priznanje, odnosno članstvo u UN, dobra tema i osnova za dalji razgovor.

I Miroslav Lajčak, izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, naglasio je da ZSO mora biti formiran.

– To je obaveza Prištine – istakao je ranije Lajčak.

Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Palj Ljekaj takođe je ukazao da je obaveza Kosova da formira ZSO i dodao da je važno da kosovska vlada započne dijalog sa Srbima sa Kosova.

– Jedina sposobnost Kurtijeve vlade je da proizvodi krize, on je više fokusiran na stvaranje kriza nego na rešavanje problema. Tako je poslednjim akcijama vlada oslabila poziciju Kosova u razgovorima za normalizaciju odnosa sa Srbijom – rekao je on za Nacionale.

Podsećamo, specijalni izaslanik EU za dijalog između Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastaće se danas u Beogradu s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a poseta dolazi u jeku novih tenzija koje je izazvala vlast u Prištini imenujući na ministarske pozicije Srbe po ukusu Aljbina Kurtija uz grubo kršenje ustava takozvanog Kosova. Brisel je ponovo za problem optužio obe strane – Prištinu i Beograd, zbog čega je Vučić otkazao svoje učešće na samitu EU i zapadnog Balkana u Tirani. Tako da će se i o eventualnom Vučićevom učešću na skupu u albanskoj prestonici razgovarati i na današnjem sastanku s Lajčakom.

Izvor: Srbija Danas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.