VUČIĆ PUTUJE U TIRANU: Predsednik danas na Samitu lidera EU i Zapadnog Balkana, sastaje se sa Makronom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas u Tirani, gde će učestvovati na Samitu lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana.

Vučić će prisustvovati potpisivanju Roming deklaracije između mobilnih operatera Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana, saopštila je pres služba predsednika.

Tokom Samita u glavnom gradu Albanije Vučić će imati i niz bilateralnih susreta sa zvaničnicima zemalja učesnica, među kojima su predsednik Vlade Kraljevine Belgije Aleksandar De Kro, kao i predsednik Vlade Kraljevine Holandije Mark Rute.

Kako je Vučić najavio juče, on će se tokom samita susresti i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Samitom će predsedavati predsednik Savet EU Šarl Mišel, a prisustvovaće i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

U glavni grad Albanije dolaze gotovo svi lideri EU, među njima i francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc.

Glavne teme samita u Tirani biće zajedničko rešavanje posledica ruske agresije na Ukrajinu, intenziviranje političkog i političkog angažmana, jačanje bezbednosti i izgradnja otpornosti na strano mešanja, suočavanje sa izazovima migracije, borba protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Samit je prilika da se ponovo potvrdi ključni značaj strateškog partnerstva između EU i ZB, regiona sa jasnom perspektivom EU, saopštila je EU.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.